Nyt ensi-iltansa saava Matthias & Maxime kertoo tarinan kahdesta nuoresta miehestä, joiden elämän yksi suudelma mullistaa.

Ystävykset Matthias (Gabriel D'Almeida Freitas) ja Maxime (ohjaaja Xavier Dolan) lähestyvät 30 ikävuoden merkkipaalua. Miehet roikkuvat kynsin hampain kiinni nuoruudessa, vaikka aikuisuus vaanii kulman takana. He viettävät aikansa bilettäen, polttaen pilveä ja hengaillen kaverilössinsä kanssa.

Sitten Matthias ja Maxime lupautuvat pitkin hampain näyttelemään elokuvaopiskelijan opinnäytetyössä tietämättä, että heidän täytyy suudella toisiaan kameran edessä. Suudelma mullistaa heidän elämänsä. Haluavatko he sittenkin olla enemmän kuin ystäviä? Ja jos haluavat, uskaltavatko he?

Näistä lähtökohdista alkaa draama Matthias & Maxime, jossa kanadanranskalainen Xavier Dolan jatkaa aiemmista elokuvistaan tuttujen teemojen parissa. Hän on aiemminkin tutkinut seksuaali-identiteettejä elokuvassaan Vain maailmanloppu. Vaikean äitisuhteen kuvaus on puolestaan nähty aiemmin leffassa Mommy

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Dolan on parhaillaan kuvatessaan nuorten aikuisten maailmaa. Elokuvan henkilöt ovat aitoja ja uskottavia samoin kuin dialogi. Matthiaksen ja Maximen yliopisto-opiskelijoiden porukka heittää nokkelia vitsejä, populaarikulttuuriviittauksia ja sarkastista läppää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näyttelijäntyö on loistavaa, niin pääosanäyttelijöiden kuin sivuroolien esittäjienkin. Maleficent 2 -elokuvassa prinssi Philipiä näytellyt Harris Dickinson tekee pienen mutta mielenjäävän roolin kukkoilevana sovinistina.

Dolanin elokuvissa musiikilla on keskeinen rooli. Yksi soundtrackin tärkeimmistä biiseistä on Pet Shop Boysin Always On My Mind, jota käytetään onnistuneesti ilmentämään paitsi päähenkilöiden tunnelmia myös elokuvan teemoja.

Elokuvasta tulee väkisinkin mieleen Luca Guadagninon ihana Call Me by Your Name paitsi aihepiirinsä takia myös siksi, että Dolan on onnistunut luomaan leffaansa muutamia yhtä pakahduttavia kohtauksia.

Matthias & Maxime **** 1/2

Ensi-ilta 17.1.

Sisältö jatkuu mainoksen alla