Ikä on vain numero! Brittidraamassa Edie 80-vuotias nainen kiipeää Skotlannissa sijaitsevalle Suilvenin vuorelle.

80-vuotias Edie (Sheila Hancock) on toiminut 30 vuotta puhekyvyttömän, aivohalvauksen saaneen aviomiehensä omaishoitajana. Kun mies kuolee, Edien tytär (Wendy Morgan) haluaa äitinsä muuttavan hoivakotiin. Sen sijaan Edie päättää toteuttaa pitkäaikaisen unelmansa ja kiivetä Skotlannissa sijaitsevalle Suilvenin vuorelle.

Viime vuosina on nähty useita elokuvia, joissa kärttyinen vanha mies kasvaa ihmisenä tutustuttuaan elämäniloiseen nuoreen. Nämä mielensäpahoittajat ovat kohdelleet kaikkia läheisiään koko elämänsä ajan loukkaavasti. Elokuvien lajityyppi on – outoa kyllä – komedia tai hyvän tuulen draama, aivan kuin näiden kärttyisien ihmisvihaajien törkeä käytös olisi jollakin tavalla hauskaa tai suorastaan hellyttävää.

Britti Simon Hunterin draama Edie kääntää sukupuoliroolit päälaelleen: tällä kertaa kyyninen ja katkera vanhus onkin nainen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Koskaan ei ole liian myöhäistä toteuttaa haaveitaan.”

Asetelma muuttuu saman tien. Äksyt vanhat miehet ovat laistaneet kaikesta vastuusta, mitä tulee perheeseen. Edie sen sijaan on uhrannut koko elämänsä hoitamalla miestään marttyyrin elkein, vaikka tämä on tyrannisoinut vaimoaan ennen sairastumistaan koko heidän avioliittonsa ajan. Edien katkeruus on siis erittäin ymmärrettävää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Elokuvan sanoma on, että ikä on vain numero eikä koskaan ole liian myöhäistä toteuttaa haaveitaan. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö vanha ihminen joutuisi näkemään unelmiensa eteen huomattavasti enemmän vaivaa kuin nuorempi.

Leffan realistinen asenne viehättää. Edie joutuu jatkuvasti ikärasismin uhriksi. Kukaan ei tunnu uskovan, että vanhuksesta olisi vuorikiipeilijäksi, varsinkaan vanhasta naisesta. Edie ei pääsekään vuoren huipulle yksin, vaan hän tarvitsee oppaakseen ja apurikseen paikallisen nuorukaisen Jonnyn (Kevin Guthrie). 

Leffa käy myös Skotlannin matkailumainoksesta. Kuvaaja August Jakobsson saa maan jylhän luonnon näyttämään kauniilta.

Edie ***

Ensi-ilta 8.11.

Sisältö jatkuu mainoksen alla