Kuvat
Cinema Mondo
Kesän ensimmäisenä hellepäivänä Claire (Catherine Deneuve) päättää hankkiutua saman tien eroon koko omaisuudestaan.
Kesän ensimmäisenä hellepäivänä Claire (Catherine Deneuve) päättää hankkiutua saman tien eroon koko omaisuudestaan.

Claire Darlingin viimeiset hullutukset -leffan pariin voi paeta hiostavaa ulkoilmaa tai äkillistä sadekuuroa, kunhan leffalta ei vain odota mitään ihmeitä. 

Claire Darling saa yöllä jumalaisen viestin ja päättää käskyn kuultuaan myydä koko maallisen omaisuutensa, koska viestin mukaan hän kuolee samaisen päivän iltana. Aamulla Claire tarttuukin tuumasta toimeen ja palkkaa paikallisia nuorukaisia apuvoimikseen pihakirppistä varten. Nyt lähtee nimittäin kauniita ja arvokkaita antiikkiesineitä lähes ilmaiseksi!

Sana höyrähtäneestä mummelista kiirii koko kylään, ja pian piha täyttyy kiivaista ostajista. Myös Clairen tytär Marie kuulee äitinsä tempauksesta. Marien traumat repeytyvät kuitenkin hiljalleen auki, kun hän saapuu entiseen kotiinsa. Äidin ja tyttären välit eivät todellakaan ole kunnossa. Onko äitikään aivan kunnossa? Sairastaako hän dementiaa?

Oikeankin elämän äiti ja tytär Catherine Deneuve ja Chiara Mastroianni ovat parasta, mitä Claire Darlingin viimeisillä hullutuksilla on tarjottavanaan. Kaksikko näyttelee perusvarmasti, Mastroianni jopa erinomaisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Elokuvan riesana ovat kuitenkin loputtomat takaumat, joiden avulla setvitään milloin perhehistoriaa, milloin Clairen tai Marien traumoja. Kauniilla esineillä on tarinoita, jotka herättävät ikäviä muistoja menneisyydestä. Clairen on päästävä niistä eroon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Elokuva etenee unettavan verkkaisesti. Tahdin määrää elokuvan kuuma ja hitaasti ryömivä kesäpäivä. Ikävä kyllä päivä muuttuu koko ajan pitemmäksi ja elokuva tuntuu tarpovan suossa, vaikka sillä on mittaa vain puolisentoista tuntia.

Julie Bertuccellin edellisestä elokuvaohjaustyöstä Puusta on kulunut jo melkein kymmenen vuotta. Elokuvien välissä tehdyt kaksi dokumenttia ovat nähtävästi ruostuttaneet naisen draamalliset kyvyt. Elokuva tuntuu jaarittelevan loputtomasti asioilla, joilla ei ole tarinan kannalta merkitystä. Bertuccelli ei halua tiristää katsojilta kyyneliä rankan draaman kautta vaan pyrkii kutomaan nostalgisen runollista herkkyyttä elokuvaansa. Se ei ikävä kyllä onnistu halutulla tavalla.

Noh, kyllä kesään mahtuu aina yksi lämminhenkinen ja kiva perhedraama. Claire Darlingin pariin voi paeta hiostavaa ulkoilmaa tai äkillistä sadekuuroa, kunhan siltä ei vain odota mitään ihmeitä. 

Claire Darlingin viimeiset hullutukset **

Sisältö jatkuu mainoksen alla