Nyt luurit korville! Listasimme 52 huippuhyvää suomalaista ja englanninkielistä podcastia

Listasimme parhaat suomalaiset ja englanninkieliset podcastit. Näissä riittää kuunneltavaa!

Suomessa julkaistaan satoja erilaisia podcasteja. Niitä myös kuunnellaan: julkisissa liikennevälineissä tai lenkkipoluilla törmää enää harvoin ihmiseen, jolla ei ole napit korvissa. Monet kuuntelevat podcasteja jopa mieluummin kuin musiikkia, sillä joskus on ihanaa kuunnella rauhallista puhetta tai nauraa kippurassa juontajien jutuille.

Podcastien aiheet vaihtelevat perhe-arjesta sijoittamiseen ja urheilusta murhamysteereihin. Parhaimmillaan podcast naurattaa, liikuttaa, panee ajattelemaan ja opettaa jotain uutta maailmasta.

Hyvän podcastin löytäminen on kuitenkin vaikeaa, sillä niitä on niin tuhottomasti. Siksi kokosimme alle listan kuuntelemisen arvoisista podcasteista. Keräsimme suosituksia Me Naisten toimituksen jäseniltä ja ihanilta lukijoiltamme Instagramin puolella.

Listalta löytyy sekä suomenkielisiä että englanninkielisiä podcasteja.

Jos suosikkiasi ei löydy listalta, kerro siitä kommenteissa!

SUOMALAISET

1. Auta Antti

Antti Holman menestyspodcast Auta Antti! ilmestyi vuosina 2018–2019, mutta toimii yhä, sillä jaksoja voi kuunnella aina vain uudestaan. Podcastissa Holma istuu New Yorkin -kotinsa komerossa ja vastaa lukijoiden lähettämiin ongelmiin. Niitä ovat esimerkiksi huijarisyndrooma, miten saisi unohdettua ihastuksen, voiko identiteetti muuttua, menikö elämä jo ohi ja niin edelleen.

Holma on ohjelmassa kenties enemmän oma itsensä kuin ikinä missään aikaisemmin. Hän käsittelee kuuntelijoiden ongelmia omaan elämänkokemukseensa peilaten ja jakaa henkilökohtaisia kokemuksiaan, mutta ajattelee asioita myös itsensä ulkopuolelta.

Auta Antti! on yhtä aikaa älyttömän hauska ja syvällinen. Se on ehkä parasta vertaistukea ikinä. Ehkä joillekin jopa parempaa terapiaa kuin keskivertoterapeutin tarjoama apu.

Lukijan kommentti: ”Saa hymyn takuuvarmasti huulille. Ja se Antin ääni on ihana!”

Missä: RadioPlay, Spotify

2. Nonsense

Linda Juholan ja Alexa Dagmarin podin suurin ansio on häkellyttävä avoimuus ja rehellisyys. Tabuja rikkova Nonsense on täysi vastakohta esimerkiksi Lindan ja Alexan kiillotetuille Instagram-tileille. Podcast on nimensä mukaisesti rento ja jutteleva, ei faktavetoinen.

Kuuntelijan kommentti: ”Joka jaksoa en välttämättä jaksa kuunnella, mutta joukossa on paljon helmiä. Suosittelen erityisesti seksi-, raha- ja nuoruusmuistelojaksoja.”

Missä: Spotify, iTunes ja Acast

3. Mahadura & Özberkan

Kaverusten kikattelua sisältävät tajunnanvirta- ja hengailupodcastit ovat kivoja, mutta niitä on maailma pullollaan. Oikeasti laadukasta, kiinnostavaa, ammattilaisten huolella ja vaivalla tekemää kuunneltavaa sen sijaan ei ole liikaa.

Ylen Mahadura & Özberkan menee jälkimmäiseen kategoriaan. Joka jaksossa on tarkkaan mietitty aihe ja hyviä haastateltavia. Susani Mahaduran ja Yagmur Özberkanin omat kokemukset ja näkemykset ovat vähintään yhtä kiinnostavia kuin haastateltavien.

Missä: Yle Areena

4. Lettukestit

Tiia Heralan ja Laura Ollilan Lettukestit on sekä törkeän hauska että ihan vain törkeä. Podcastissa Tiia ja Laura neuvovat kuulijoita ihmissuhde-, seksi- ja alapääasioissa, ihan kokemusasiantuntijoina.

Kaikenlainen sekoilu on elimellinen osa Lettukestejä. Nykyaikainen huomaavaisuus ei ole saapunut Lettukesteihin. Välillä kuunnellessa ihan suututtaa, mutta sitten taas naurattaa.

Missä: Supla

5. POKS

Juontajat Veronica Verho ja Sita Salminen puhuvat POKS-podcastissaan kaikesta: elämästä, rakkaudesta ja kaikenmoisista kommelluksista. Tunnelma on välitön, aito ja lämminhenkinen. Erityisen vaikutuksen tekee Erolapset-jakso, jossa Verho ja Salminen kertovat omia, riipaisevia lapsuustarinoitaan.

Lukijan kommentti: ”Sita ja Veronica on ihania ja jutut samaistuttavia.”

Missä: Spotify, SoundCloud ja Podcast-sovellus

6. Naisasiatoimisto Kaartamo & Tapanainen

Outi Kaartamo ja Jonna Tapanainen tekevät helposti lähestyttävää, hauskaa ja mielenkiintoista ohjelmaa feminismistä. Ajattelemisen aihetta symppiksessä ja helpossa paketissa. Tämäkin on todellista laatua, ei pelkkää höpöttelyä. Tekee mieli kuunnella jokainen jakso.

Missä: Yle Areena

7. Kaverin puolesta kyselen

Kaverin puolesta kyselen on yksi Suomen suosituimpia podcasteja. Siinä tekijät Tiia Rantanen ja Anna Karhunen kertovat noloja tarinoita, jotka ovat sattuneet ”kaverille”. Mokailut vaihtelevat työpaikalla tai treffeillä sattuneista kömmähdyksistä koiran syömään kondomiin ja nakuiluun yöjunassa. Rantasen ja Karhusen persoonat ja naurunremakat tempaavat kuulijankin mukaan hupailuun.

Joka jakso noudattaa samaa kaavaa, mikä käy tuntikaupalla kuunneltuna puuduttavaksi, mutta muutaman jakson mittaisina pätkinä KPK on varsin viihdyttävää kuunneltavaa. Se toimii myös vertaistukena: muutkin mokailevat (ja usein vielä pahemmin kuin itse).

Lukijan kommentti: ”Naurattaa väkisinkin.”

Missä: Yle Areena

8. Radio Sodoma

Antti Holman toinen podcast on kaukana Auta Antin lempeydestä. Mustaa huumoria pursuava Radio Sodoma sijoittuu helvettiin – se on itse asiassa helvetin ainut ja suosituin radiokanava. ”Juontaja Kalevi Tuoninen vie lukijan matkalle Sodoman pimeään maailmaan”, kerrotaan podcastin ohjelmakuvauksessa.

Miksi Radio Sodoma on niin hyvä? No ainakin siksi, että se pureutuu taidokkaan irvokkaasti suomalaisuuden ytimeen. Se on yksinkertaisesti aivan huippu, kuten aiemmin kerroimme. Varoitus! Ei herkille eikä tosikoille.

Missä: Yle Areena

9. Hei Baby

Miten selvitä raskausajasta ja äidiksi tulemisesta? Sujuuko äitiys paremmin Excelin kanssa vai rennolla otteella? Hei Baby -podcast tarjoaa vertaistukea ja vinkkejä vauva-arkeen.

Juontajat Vivian Valpuri ja Kirsikka Simberg ovat itse tuoreita äitejä. He kertovat raskaus- ja vauva-ajan kokemuksistaan silottelematta ja avoimesti.

Lukijan kommentti: ”Jos aihe on itselle ajankohtainen, tämä on huippu.”

Missä: Acast, Spotify, iTunes

10. Himocast

Suoraa puhetta seksistä tarjoaa Himocast. Kaisa Merelä ja Jenni Janakka aloittivat podcastin, koska seksistä ei edelleenkään puhuta heidän mielestään tarpeeksi tai tarpeeksi avoimesti. Jaksojen aiheita ovat esimerkiksi itsetyydytys, yhden yön jutut, orgasmi, BDSM ja anaaliseksi.

Himocast on tauolla, mutta jaksoja on ilmestynyt jo 56, joten kuunneltavaa riittää.

Missä: Spotify, Apple Podcast, Castbox

11. Jäljillä

Rikokset ja kaikenlainen true crime kiinnostaa monia podcast-kuuntelijoita. Yksi suosituimmista on Jäljillä-podcast, jossa tutustutaan erilaisiin true crime -tapauksiin ympäri maailmaa. Aiheina ovat muun muassa selvittämättömät henkirikokset, katoamiset, sarjamurhaajat ja epäselvät kuolemantapaukset.

Podcastia pitävä Tilda Laaksonen käsittelee rikoksia asiallisesti ja taidokkaasti. Hän on kertonut poimivansa tiedot aina luotettaviksi kokemistaan lähteistä.

Lukijan kommentti: ”Oma elämä on mukavan tylsää, joten pieni jännitys on aina plussaa!”

Missä: Acast, Spotify, iTunes

12. Yhden yön juttuja

Uusi päivä -sarjan kuvauksissa tutustuneet näyttelijät Thelma Siberg, Hennariikka Laaksola ja Amelie Blauberg juttelevat podcastissaan tunteista, deittailusta, ihmissuhteista, rahasta, rakkaudesta, kuukautisista ja kaikesta muustakin. Kuuntelija pääsee hyvin mukaan kolmen erilaisen kaveruksen juttuihin. He eivät ole kaikesta samaa mieltä, kuten ei kaverin kanssa tarvitsekaan olla.

Lukijan kommentti: ”Hyväntuulinen, kuin kaverien kanssa juttelisi.”

Missä: Yle Areena

13. Mimmit sijoittaa

Mimmit sijoittaa -median omassa podcastissa puhutaan rahasta, sijoittamisesta ja säästämisestä. Parikymppiset kauppakorkeaopiskelijat Pia-Maria Nickström ja Hanna Tikander haluavat tehdä pörssimaailmasta tasa-arvoisemman paikan. Kaikille rahasta ja sijoittamisesta kiinnostuneille!

Lukijan kommentti: ”Tosi ajankohtainen ja kiinnostava podcast.”

Missä: Acast, Apple Podcasts, Spotify

14. Yle Tiedeykkönen

Ajankohtainen tiedeohjelma tutkii nykyajan ilmiöitä tieteen näkökulmasta. Jaksoissa kuullaan asiantuntijoita ja yliopistojen professoreita sekä tutkijoita, jotka avaavat aiheita tavalliselle tallaajalle ymmärrettävällä tavalla.

Missä: Yle Areena

15. Parisuhdekriisi

Tubettajina paremmin tunnetut Miisa Rotola-Pukkila (mmiisas) ja Tomas Grekov keskustelevat parisuhteen pienistä ja isoista kompastuskivistä. Podcastissa otetaan myös kantaa ajankohtaisiin aiheisiin ja kaksikko vastaa kuulijoiden ihmissuhdekysymyksiin.

Missä: Supla

16. Pyöreä pöytä

Puolen tunnin katsaus kolmeen viikon uutisaiheeseen tai muuten pinnalla olevaan ilmiöön. Pauli Aalto-Setälä johtaa keskustelua taidokkaasti ja vaihtuvat puhujat (muun muassa Ruben Stiller, Kaarina Hazard, Juha Itkonen, Olavi Uusivirta ja Maija Vilkkumaa) ovat fiksuja tyyppejä.

Lukijan kommentti: ”Pyöreän pöydän avulla pysyy perillä polttavista puheenaiheista ja uusista näkökulmista.”

Missä: Yle Areena

17. Kasper & Mikko – Suomen suosituin podcast

Vuoden graafikko 2013 Kasper Strömman ja Suomen 14. paras muusikko Mikko Pykäri vierailevat Suomen eri kohteissa ja juovat joka jaksossa uuden juoman. Miehet tarkastelevat pintapuolisesti ja vinksahtaneesti tuoreita mediailmiöitä. Suomen suosituin podcast viihdyttää ja naurattaa. Ja sen jokainen jakso on todellakin paras tähän asti.

Missä: Acast, Spotify, Apple Podcasts

18. DocEmilia

Lääkäri, tietokirjailija, yrittäjä ja kahden lapsen äiti Emilia Vuorisalmi keskustelee mielenkiintoisista terveyteen ja hyvinvointiin liittyvistä aiheista asiantuntijoiden kanssa. DocEmilia yhdistelee tiedettä ja omakohtaisia kokemuksia. Aiheita ovat esimerkiksi uni, naisten hormonit, ruuhkavuodet, ravintolisät, sydänsurut ja kehonkuva. Kuulija saa ohjeita siihen, miten voisi elää hyvin ja terveellisesti elämän eri tilanteissa.

Lukijan kommentti: Järkevä ja rauhallinen. Sisältö luotettavaa ja aitoa asiaa!

Missä: Acast, iTunes, Spotify

19. Puhu Muru

Puhu Murua vetää erityistason seksuaaliterapeutti, somevaikuttaja, tv-terapeutti ja tietokirjailija Marja Kihlström. Ensimmäisen kauden pääroolissa ovat miehet ja heidän salaisuutensa. Kaudella pohditaan muun muassa sitä, miltä tuntuu, kun ei seiso tai kun paniikkikohtaus iskee kaupan kassalla, tai miksi mies salaa pornon katselun kumppaniltaan. Toisella kaudella ihmetellään elämää ja seksuaalisuutta.

Missä: Soundcloud, iTunes, Spotify

MYÖS NÄMÄ MAINITTIIN SUOMENKIELISISTÄ

  • Keskustelua ja lifestyleä: GRL GANG, Äijjäcast, Perho & Pääskysaari, Papupata, Yhdessä, Viidenviini podcast

  • Viihdettä ja huumoria: Tuplakääk, Viki ja Köpi, Nikotellen

  • Kulttuuria: Sivumennen

  • Urheilua ja hyvinvointia: Urheilupodcast, Eevsku Podcast, Kaisafit, Petopodi, Kimanttia

  • Yhteiskunnallisia: Politiikkaradio, Uutisraportti, Omaa luokkaa

  • Rikoksia ja jännitystä: Maanantaimysteeri, Pahan äärellä, Pimeä puoli, Huorapuutarha

ENGLANNINKIELISET

Englanninkielisiä podcasteja voi kuunnella yleensä lähes kaikissa podcast-sovelluksissa, iTunesissa ja Spotifyssa.

1. SerialSerial on ollut syystäkin suosituin podcast erilaisilla listoilla vaikka kuinka kauan. Serial on ehtaa tutkivaa journalismia. Juontaja Sarah Koenig kertoo vangitsevasti mielenkiintoisia tositarinoita, joista jokaista käsitellään yhden kokonaisen kauden ajan jakso kerrallaan.

Jo vuonna 2014 alkaneen podcastin ensimmäinen kausi keskittyy vuonna 1999 tapahtuneeseen lukiolaistytön katoamiseen. Kyseinen kausi on ladattu kuunneltavaksi yli 175 miljoonaa kertaa.

2. Conan O'Brien Needs a Friend

Talk show -juontaja Conan O'Brien tajusi eräänä iltana, että kaikki hänen tuttunsa ovat hänelle työskenteleviä ihmisiä. Conan päättää haluta ystävystyä paremmin haastattelemiensa julkkisten kanssa, ja se onnistuu tietysti podcastin avulla. Conan jututtaa podcastissaan julkkisvieraita Michelle Obamasta Kristen Belliin ja Frendien Phoebena tunnetusta Lisa Kudrowsta Neil Youngiin.

Conan on podcastissa selvästi elementissään ja pääsee keskusteluissa talk show -ohjelmaansa syvemmälle, kun aikaa riittää eikä tv-ohjelman rajoitteita ole. Myös Conanin sanailut hänen assistenttinsa Sonan ja tuottaja Mattin kanssa ovat riemastuttavan hauskoja ja epäkorrekteja.

3. Criminal

Kenties kaikkein paras ja legendaarisin rikosaiheinen podcast. True crimeen keskittyvä podcast kertoo oman kuvauksensa mukaan tarinoita ihmisistä, jotka ”ovat tehneet jotain väärää, joita kohtaan on tehty väärin tai jotka ovat jossain näiden kahden välimaastossa”. Jokainen jakso on oma irrallinen katsauksensa rikosmaailman ilmiöön, henkilöön tai tapahtumaan.

Lukijan kommentti: ”Juontaja Phoebe Judge on tosi hyvä.”

4. Strong Songs

Jokaisessa jaksossa tehdään ruumiinavaus yhdelle kappaleelle niin, että kuulija ymmärtää jotain uutta musiikista. Juontaja Kirk on niin innostunut kaikesta musiikkiin liittyvästä, että kuulija tempautuu mukaan. Toisen intohimo tekee aiheesta kuin aiheesta mielenkiintoisen.

Lukijan kommentti: ”Käsitellyt kappaleet eivät enää koskaan kuulosta samalta.”

5. Reply All

Reply All on podcast internetistä. Saattaa kuulostaa kuivalta, mutta sitä se ei ole. Oikeastaan tarinat kertovat ihmisistä, mutta yhteistä jaksoille on se, että teknologia liittyy jokaiseen tarinaan jotenkin. Aiheita ovat esimerkiksi pop up -mainokset keksinyt tyyppi ja murhasta tuomittu mies, joka bloggaa vankilasta.

6. Potterless

Parikymppinen mies ei ole koskaan lukenut Harry Potter -kirjoja – asetelma, josta saa aivan hyvin podcastin aikaiseksi! Juontaja Mike Schubert aloittaa luku-urakan ja käy läpi lukemaansa noin tunnin mittaisissa jaksoissa. Keskustelukumppaneina toimivat vaihtuvat vierailijat, joille Potterit ovat ennestään tuttuja.

Miken tyyli on sarkastinen, mutta jakso jaksolta lukija saa todistaa, kuinka aikuinen mies rakastuu Pottereiden maailmaan yhä enemmän ja enemmän.

Lukijan kommentti: ”Hauskaa kuunneltavaa kaikille Potterinsa lukeneille!”

7. This Podcast Will Kill You

Juontajat kertovat kivasti, yksinkertaisesti ja mielenkiintoisesti erilaisista taudeista, jotka ovat koetelleet ihmiskuntaa. Tieteellisen näkökulman lisäksi podcastissa pohditaan myös tautien vaikutuksia yksilöihin ja yhteiskuntaan.

8. Infinite Monkey Cage

BBC:n paneelishow, jossa keskustellaan tieteestä yksi aihe kerrallaan. Radio-ohjelmasta tehty podcast on nokkela ja kiinnostava. Aiheet vaihtelevat maailmanlopusta avaruusmatkailuun ja palapeleistä ötököihin.

9. Ear Hustle

Podcast, jota tehdään Kaliforniassa sijaitsevasta San Quentinin vankilasta käsin. Tuomitut ja vapautuneet vangit kertovat tarinoita rikoksista, ystävyydestä, rasismista, vankilaruuasta ja lemmikeistä. Kiinnostavia tarinoita, jotka ilman tätä podcastia tuskin pääsisivät esille.

10. The Black Tapes

Alkaa kuin mikä tahansa uusi radio-ohjelma, mutta muuttuu pian kauhuksi, joskin ”oikean” radio-ohjelman kulisseja pidetään yllä. Kauhun ja jännityksen ystäville!

Lukijan kommentti: ”Aloin kuuntelemaan ilman mitään ennakkotietoja. Vasta yliluonnollisten juttujen kohdalla totesin, ettei tämä olekaan oikea radio-ohjelma. Vai onko?”

11. The Habitat

Kuusi ihmistä muuttaa Havaijille pystytetylle leikkiavaruusasemalle ja sitoutuu olemaan eristyksissä kokonaisen vuoden ajan. Tosielämän projektin tarkoitus on simuloida Marsissa asumista ja auttaa NASAa ymmärtämään, millaista elämä punaisella planeetalla voisi olla. Feikkiavaruusaseman asukkaat nauhoittivat puuhiaan kahdeksanosaiseen podcastiin, joka on jo päättynyt mutta kuuntelun arvoinen.

Juttu on julkaistu Me Naisissa ensimmäisen kerran maaliskuussa 2020.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?