Kuvat
Anna Äärelä
Elvis (Johannes Brotherus) ja Onerva (Mimosa Willamo) ihastuvat.
Elvis (Johannes Brotherus) ja Onerva (Mimosa Willamo) ihastuvat.

Mimosa Willamo hurmaa jälleen nuortenelokuvan Elvis & Onervan teinityttönä.

16-vuotias lukiolainen Elvis (Johannes Brotherus) saa uuden luokkakaverin Onervan (Mimosa Willamo). Nuoret ihastuvat toisiinsa ja päätyvät viettämään yhteisen yön. Elviksen kaverit heittävät seksististä läppää ja Elvis yrittää tehdä heihin vaikutuksen valehtelemalla harrastaneensa seksiä Onervan kanssa. Pian vale on kaikkien huulilla. Onerva vastaa huhuun väittämällä sammuneensa ja ei aikaakaan, kun koulussa huhutaan Elviksen olevan raiskaaja.

Mikael Syrjälän esikoisenaan ohjaama nuortenelokuva käsittelee #metoo-teemoja. Elokuvan esikuva lienee Thomas Vinterbergin vuonna 2012 ilmestynyt draama Jahti, jossa lastentarhan opettaja Lucasia syytetään perättömästi pedofiiliksi. Sekä Lucas että Elvis joutuvat jahdatuiksi – aivan kirjaimellisesti.

Elokuvan uskottavuudesta voi olla montaa mieltä. Tutumpi tarina on se, että seksuaalista väkivaltaa kokenut suljetaan yhteisön ulkopuolelle, ei siihen syyllistynyt rikollinen, varsinkin jos on kyse teini-ikäisistä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tarina kerrotaan melkein irrallisiksi jäävinä tuokiokuvina, mikä sopii hyvin nuortenelokuvaan, eläväthän nuoret hetkessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Elokuvaa voi kiittää siitä, että kumpikaan sen päähenkilöistä ei ole toista suuremmassa roolissa, vaan tapahtumat kerrotaan vuoronperään kummankin näkökulmasta.

Pääosissa nähdään kaksi kotimaisen elokuvan suurta lupausta. Mimosa Willamo (s. 1994) kiinnitti huomion jo Taneli Mustosen vuonna 2016 ilmestyneessä kauhuelokuvassa Bodom ja räjäytti pankin Miia Tervon alkuvuodesta ensi-iltansa saaneessa komediassa Aurora. Näyttelijän skaala on siis laaja. Onervan rooliin Willamo tuo herkkyyttä, mutta myös voimaa.

Johannes Brotheruksen (s.1997) Elvis on hyvin samanlainen rooli kuin minkä näyttelijä teki Pirjo Honkasalon vuonna 2013 ensi-iltansa saaneessa draamassa Betoniyö ja Oskari Sipolan vuonna 2015 ilmestyneessä musikaalissa Ollaan vapaita. Elvis on epävarma murrosikäinen, joka janoaa hyväksyntää keinolla millä hyvänsä. Brotherus näyttelee niin luontevasti, että katsoja melkein unohtaa seuraavansa elokuvaa.

Sivuosassa vilahtaa Tiina Lymin ja Eero Ahon tytär Ella Lymi

Elvis & Onerva ***

Sisältö jatkuu mainoksen alla