Kuvat
Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved
Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.
Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.

Disney jatkaa uudelleenfilmatisointiensa sarjaa tuttuakin tutummalla Leijonakuninkaalla.

Vuonna 1994 ensi-iltansa saanut alkuperäinen Leijonakuningas on tuhansien suomalaisten rakkaimpia elokuvamuistoja lapsuudesta. Leffan kappaleet, animaatiotyyli ja ääninäyttelijätkin ovat jättäneet lämpimän nostalgisen jäljen monien muistoihin.

Suurin osa Disneyn uusintafilmatisoinneista on tehty oikeiden näyttelijöiden kanssa, jotta niihin saataisiin tuore ote, eikä niitä voisi verrata suoraan animaatioversioihinsa. Jon Favreaun ohjaama uusi Leijonakuningas on kuitenkin melkein kuva kuvalta sama alkuperäiselokuvan kanssa – vaikka on siihen lisätty muutama tarpeellinen kohtauskin – joten vertauksilta ei voi välttyä.

Ja siis eihän tässä niitä oikeita näyttelijöitäkään ole. Leffa on tietokoneanimaatio, vaikka hämmästyttävän aidolta näyttääkin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Alkuperäisestä näyttelijäkaartista vain Mufasan äänenä kuultava James Earl Jones on mukana. Muuten koko porukka on pantu uusiksi. Donald Glover on aikuinen Simba, Beyoncé on Nalan ääni ja Chiwetel Ejiofor jyrisee petollisen Scarin äänenä. Parrasvalon varastaa kuitenkin Seth Rogen Pumbana. Hän on erityisen hilpeä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Minkäänlaista tarvetta uudelle Leijonakuninkaalle ei ollut, joten luultavasti jopa vähemmän kyyninen katsoja pohtii nostalgian merkitystä lippukassatuloihin. Tarina on kuitenkin nyt paljon eheämpi, sillä alkuperäiselokuva hyppi melko ikävästi monessa kohdassa. Nyt aukkoja on nidottu umpeen uusilla kohtauksilla. Toisaalta mukana on myös muutama aivan turha täyte, jotta elokuvalle saataisiin kaksi tuntia mittaa sen alkuperäisen puolitoistatuntisen sijaan.

Onko leffalipun arvoinen?

Nostalginen katsoja voi kysyä itseltään, onko alkuperäinen Leijonakuningas ”5/5, parasta ikinä”. Mikäli on, Favreaun uusi näkemys tuskin antaa mitään. Elokuva saattaa jopa vihastuttaa, kuten muutama muu elokuvakriitikko lehdistönäytöksen jälkeen osoitti.

Vähemmän nostalgisia kokemuksia hakeva katsoja löytää elokuvasta paljon uutta. Se on hauska, sympaattinen ja värikäs kasvutarina. Elokuvaa tähdittävät erinomaiset ääninäyttelijät, ja ovathan ne biisitkin aivan mainioita. Leffa on myös uskomattoman komean näköinen.

Itse kuulun jälkimmäiseen porukkaan. Leijonakuningas ei kuulu oman nostalgiani piiriin. Uusi versio on minusta jopa hieman parempi kuin alkuperäinen. Tarina on kokonainen, vaikka se laahaakin paikoittain. Leijonakuningas edustaa Disneyn uusintafilmatisointien parhaimmistoa. Se on ehdottomasti kiva kesäleffa.

Katso elokuvan traileri tästä:

Leijonakuningas

ENSI-ILTA 17.7. *** ½

Katsoja

Olin juuri katsomassa elokuvan ensi-illassa Bangkokissa. Suosittelen, vaikka live-esitys Broadwaylla on mielestäni paras. Uusinelokuva on hienosti tehty ja ihmettelen Hesarin todella nuivaa arvostelu. Kannattaa katsoa, teknisesti tosi hienosti tehty!
Kovin pieniä lapsia ei ehkä kannata ottaa mukaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla