Kuvat
Disney
Will Smith  lataa jokaisen kohtaukseensa täyteen energiaa.
Will Smith lataa jokaisen kohtaukseensa täyteen energiaa.

Will Smithin Henki melkein pesee Robin Williamsin tulkinnan Aladdinissa.

Disney jatkaa kiihkeällä tahdilla klassikkoanimaatioidensa hyödyntämistä vääntämällä niistä live action -versioita eli näyteltyjä tulkintoja. Nyt on vuorossa Guy Ritchien ohjaama uusi versio vuonna 1992 ilmestyneestä Aladdinista. Agrabahin sulttaanikuntaan sijoittuva elokuva kertoo katuvaras Aladdinin (Mena Massoud) ja prinsessa Jasminen (Naomi Scott) romanssista.

Guy Ritchien tulkinta on todella uskollinen animaatiolle, varsinkin jos sitä vertaa esimerkiksi Tim Burtonin Dumboon. Siinä missä Burtonilla oli omaperäinen visio, Ritchie noudattelee animaation tarinaa ja rakennetta melkein pilkulleen. Vaikka ohjaajien metodit ovat aivan päinvastaiset, kumpikin on onnistunut luomaan todella hyvän tulkinnan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Animaatiossa show’n varasti lampun Henki, jonka ääninä irrottelivat englanninkielisessä versiossa Robin Williams, suomenkielisessä Vesa-Matti Loiri. Henki dominoi uuttakin versiota. Will Smith on roolissa aivan huikea. Näyttelijä lataa jokaisen kohtaukseensa täyteen energiaa. Smithin koominen ajoitus on täydellinen ja hänen repertuaarinsa yltää mimiikasta stand up -komiikkaan. Hänen suorituksensa osuu niin hyvin maaliin, ettei rooliin voisi kuvitella ketään muuta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ei siis ihme, että Aladdin ja Jasmine jäävät jälleen Hengen varjoon. Aladdinia näyttelevä egyptiläissyntyinen Mena Massoud on sympaattinen, mutta hänellä ei ole karismaa. Jasminen roolin tulkitseva Naomi Scott on hänkin vaisu. Jasmine herää eloon oikeastaan vain yhdessä kohtauksessa, jossa hän nousee vastustamaan ahdasta prinsessan roolia.

Hengen lisäksi toinen tärkeä sivuhahmo on Jasminen sulttaani-isän valtaistuinta tavoitteleva suurvisiiri Jafar. Roolitus on mennyt aivan pieleen. Marwan Kenzari haahuilee elokuvan läpi kuin unissa kulkija. Näyttelijä havahtuu horroksestaan vasta loppurutistuksessa, jossa hän saa velhonlahjat. 

Aladdin ****

Sisältö jatkuu mainoksen alla