Vuoden 2014 euroviisuvoittaja Conchita karisti Wurstin artistinimestään ja on muutenkin uudistunut. Kuva: André Karsai / TNRB.
Vuoden 2014 euroviisuvoittaja Conchita karisti Wurstin artistinimestään ja on muutenkin uudistunut. Kuva: André Karsai / TNRB.

Vuoden 2014 euroviisuvoittaja Conchita otti uuden suunnan elämälleen hiv-ulostulon jälkeen. Nyt hän kokee olevansa tasapainossa itsensä kanssa.

Conchitan euroviisuajoista tutut mekot ja glamour ovat vaihtuneet reippaasti miehekkäämpään tyyliin. Artisti huhkii salilla monta kertaa viikossa. Fyysisen kunnon kohenemisen hän on huomannut myös laulutekniikan paranemisena.

– Ulkoinen muutos on ollut pitkä prosessi. Jossain vaiheessa ei vain tuntunut enää omalta olla kuin presidentin rouva. Silloin saa noudattaa aika tiukkoja sääntöjä, enkä ole kovin hyvä noudattamaan mitään sääntöjä, Conchita, 30, kertoo Me Naisille.

Itävaltalainen Tom Neuwirth voitti vuoden 2014 euroviisut artistinimellä Conchita Wurst. Nyt hän on karistanut sukunimen ja nostanut musiikillista rimaa reilulla kädellä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uutuusalbumi From Vienna with Love on Bond-klassikoiden ja suurten diivojen ylistys. Levy on tehty maineikkaan Wienin sinfoniaorkesterin kanssa, joka ei yleensä taivu pop-yhteistyöhön.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Kuuntelen levyä itse asiassa paljon. Se oli niin vaikea äänitettävä ja valtava haaste. Mutta tykkään haastaa itseäni ja parantaa koko ajan.


Vuonna 2014 Conchita voitti euroviisut kappaleella Rise Like a Phoeix. Nyt mekot ja glamour ovat vaihtuneet miehisempään lookiin. Kuva: Sami Kilpiö / Sanoma-arkisto.
Vuonna 2014 Conchita voitti euroviisut kappaleella Rise Like a Phoeix. Nyt mekot ja glamour ovat vaihtuneet miehisempään lookiin. Kuva: Sami Kilpiö / Sanoma-arkisto.

Uuteen nousuun

Vaikka elämä nyt kukoistaa, aina ei ole ollut niin. Noin vuosi viisuvoiton jälkeen Conchita alkoi huomata, että hän ei enää tuntenut samaa innostusta tekemästään työstä.

– Tuli aika rankka vaihe elämään. Tajusin jossain vaiheessa, että olen itse vastuussa onnellisuudestani, ei sitä kukaan muukaan tee puolestani.

Pian artisti päätti ottaa ohjat omiin käsiinsä elämänsä suhteen kokonaan: reaktiona exänsä kiristykseen ja paljastusuhkailuihin hän ilmoitti itse sosiaalisen median kautta olevansa hiv-positiivinen. Lääkityksen ansiosta hän voi erinomaisesti.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

heute ist der tag gekommen, mich für den rest meines lebens von einem damoklesschwert zu befreien: ich bin seit vielen jahren hiv-positiv. das ist für die öffentlichkeit eigentlich irrelevant, aber ein ex-freund droht mir, mit dieser privaten information an die öffentlichkeit zu gehen, und ich gebe auch in zukunft niemandem das recht, mir angst zu machen und mein leben derart zu beeinflussen. seit ich die diagnose erhalten habe, bin ich in medizinischer behandlung, und seit vielen jahren unterbrechungsfrei unter der nachweisgrenze, damit also nicht in der lage, den virus weiter zu geben. ich wollte aus mehreren gründen bisher nicht damit an die öffentlichkeit gehen, nur zwei davon will ich hier nennen: der wichtigste war mir meine familie, die seit dem ersten tag bescheid weiss und mich bedingungslos unterstützt hat. ihnen hätte ich die aufmerksamkeit für den hiv-status ihres sohnes, enkels und bruders gerne erspart. genauso wissen meine freunde seit geraumer zeit bescheid und gehen in einer unbefangenheit damit um, die ich jeder und jedem betroffenen wünschen würde. zweitens ist es eine information, die meiner meinung nach hauptsächlich für diejenigen menschen von relevanz ist, mit denen sexueller kontakt infrage kommt. coming out ist besser als von dritten geoutet zu werden. ich hoffe, mut zu machen und einen weiteren schritt zu setzen gegen die stigmatisierung von menschen, die sich durch ihr eigenes verhalten oder aber unverschuldet mit hiv infiziert haben. an meine fans: die information über meinen hiv-status mag neu für euch sein – mein status ist es nicht! es geht mir gesundheitlich gut, und ich bin stärker, motivierter und befreiter denn je. danke für eure unterstützung!

Henkilön conchita (@conchitawurst) jakama julkaisu

Nyt Conchita on päättänyt tehdä niitä asioita ja musiikkia, joilla on todella merkitystä muiden miellyttämisen sijaan.

– Asiat etenevät jotenkin sattumanvaraisesti, mutta jälkikäteen huomaa, että kaikella on tarkoituksensa. Tuntuu, että vasta nyt pääsen ilmaisemaan itseäni musiikillisesti ja muutenkin näyttämään, millainen ihmemaa pääni sisällä on.

Alkuvuodesta 2019 on luvassa jälleen uutta musiikkia, ja silloin ilmestyvästä levystä on tulossa erityisen omakohtainen. Sinfoniasävelistä hypätään elektronisempaan ja synkempään soundiin.

– Tuleva levy vähän jännittää, koska se on todella henkilökohtainen. Laulan asioista, joita on oikeasti tapahtunut minulle. Mutta totuus on ainoa asia, jolla on minulle mitään merkitystä, oli kyse sitten ihmissuhteista tai bisneksistä.

Sirkka Laitinen

Odotan innolla tätä kolmatta albumia! Niin ja tietenkin sitä, että Conchy tulee Suomeen. Olen kahdeksan kertaa jo matkustanut ympäri Eurooppaa hänen keikoilleen, nyt olisi hänen vuoronsa tulla tänne. Ei sen puoleen, kivaahan se on reissata varsinkin lempilaulajansa takia, samalla saa tutustua uusiin maisemiin. Conchita vain on niin...paras. Ihana, karismaattinen, hauska, kaunis, suvereeni laulaja. Huoh, on jo ikävä vaikka vasta joulukuussa hänet Wienissä tapasin ennen spektaakkelimaista synttärikonserttiaan. Suomen radiokanavat saisivat soittaa hänen musiikkiaan, vaikkapa lokakuussa ilmestyneeltä From Vienna With Love -levyltä. Se on nimittäin huikea albumi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla