Missä olet, Bernadette -elokuvassa Cate Blanchett joutuu ikiaikaisen kysymyksen eteen: ura vai perhe?

Bernadette Fox (Cate Blanchett) on 15-vuotiaan Been (Emma Nelson) kotiäiti. Bernadetten päivät täyttyvät päämäärättömästä haahuilusta, sillä teini-ikäinen lapsi ei enää juuri vaadi äidin hoivaa.

Äidin elämältä putoaa lopullisesti pohja, kun Bee ilmoittaa muuttavansa kotoa sisäoppilaitokseen. 

Maria Semplen feministinen romaani Missä olet, Bernadette käsitteli naisen elämän suurta ristiriitaa: miten yhdistää ura ja perhe. Richard Linklater filmatisoi romaanista komedian, jonka huumori on mustaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Leffan alkuasetelma on kuin feministi-ikoni Betty Friedanin klassikkoteoksesta Naisellisuuden harhat. Friedan kuvaa vuonna 1963 ilmestyneessä kirjassaan amerikkalaisten naisten tilannetta 1960-luvun alussa. Naiset halusivat opiskelemaan huippuyliopistoihin vain saalistaakseen miesopiskelijoiden joukosta itselleen aviomiehen. Valmistuttuaan naiset hautasivat maisterin paperinsa naftaliiniin ja jäivät loppuelämäkseen kotiäideiksi. Vaikka naiset tekivätkin useimmiten itse päätöksen ja luopuivat urastaan vapaaehtoisesti, he eivät olleet ratkaisuunsa tyytyväisiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Synkän leffan loppu on voimaannuttava.

Bernadette on kuin yksi Friedanin haastattelemista naisista. Hän oli palkittu arkkitehti, kunnes hän päätti luopua nousujohteisesta urastaan jäädäkseen kotiin Been kanssa. Samalla hän asetti miehen uran omansa edelle.

Bernadette ei kuitenkaan luopunut vain työstään tai urastaan, vaan intohimostaan, luovuudestaan ja mahdollisuudesta toteuttaa itseään. On kuin osa hänen persoonaansa olisi leikattu irti. Seurauksena hänestä on tullut katkera, ahdistunut ja yksinäinen. 

Kun katsoja tapaa Bernadetten ensimmäistä kertaa, vaikutelma on ilkeä ja ylimielinen. Linklater paljastaa pikkuhiljaa, miksi Bernadettesta on tullut sellainen kuin tämä on. Elokuvan parhaassa kohtauksessa hänen hyväntahtoinen mutta tollo aviomiehensä Elgin (Billy Crudup) ymmärtää viimein, että hänen vaimonsa elämä on puolinaista, ellei tämä pääse käyttämään lahjojaan työelämässä. 

Synkän leffan loppu on voimaannuttava. Bernadette matkustaa Antarktikselle ja löytää itsensä uudelleen.

Missä olet, Bernadette *** 1/2

Ensi-ilta 20.9.

Sisältö jatkuu mainoksen alla