Veera, 25, ja hänen kehitysvammainen veljensä Ville, 27, elivät lasisen lapsuuden. Tonislav Hristovin dokumentti Veeran maaginen elämä kertoo Veeran koskettavan tarinan.

Bulgarialaissyntyinen Tonislav Hristov on yksi Suomen arvostetuimpia dokumenttielokuvien ohjaajia. Hänet muistetaan erityisesti vuonna 2011 ensi-iltansa saaneesta esikoisohjauksesta Sinkkuelämän säännöt, joka seurasi neljän helsinkiläismiehen – ohjaaja itse mukaan lukien – yrityksiä löytää elämänsä rakkaus.

Hristovin uutuus Veeran maaginen elämä kertoo 25-vuotiaan Veerasta, jota piinaavat muistot lasisesta lapsuudesta. Dokumentti sisältää otteita perheen kotivideoista, joissa näkyy onnellisen oloinen nuori perhe, mutta pinnan alla kuohui.

Veera kertoo dokumentissa, että hänen isänsä alkoholismi ja väkivaltaisuus lopulta hajotti perheen. Lapsuus oli niin ahdistava, että Veera vuoroin pelkäsi ja vuoroin toivoi kuolemaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Veeralla on hätä 27-vuotiaasta kehitysvammaisesta veljestään Villestä. Miten veli pärjää lapsuudentraumojensa kanssa? Naisen aggressio on yhä tabu. Sitä voimakkaammalta tuntuu Veeran tunnustus, että hän vihasi lapsena Villeä, koska häntä haukuttiin veljensä kehitysvamman vuoksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Veera on saanut lohtua larppaamisesta eli liveroolipelaamisesta, jonka avulla hän pystyy käsittelemään vaikeita tunteitaan. Hän osallistui ensimmäistä kertaa larppiin 11-vuotiaana. Harry Potter -teemainen peli sai hänet heti koukkuun. Välillä peli menee ihon alle niin, että Veeran on vaikea erottaa omia ja esittämänsä hahmon tunteita. Dokumentissa nähdään Veeran pelaavan Puolassa ja Bulgariassa.

Ohjaaja on saanut luotua kohteeseensa todella luottamuksellisen suhteen. Kamera on läsnä Veeran terapiaistunnoilla ja jopa silloin, kun Veera tapaa isänsä ensimmäistä kertaa 15 vuoden välirikon jälkeen. Kohtaaminen on traagisuudessaan koskettava: sen enempää tytär kuin isäkään eivät löydä sanoja, joilla saisivat yhteyden toisiinsa. 

Veeran maaginen elämä ***

Sisältö jatkuu mainoksen alla