Tytöttelyä, kähmimistä ja suuseksiin kiristämistä: ensi-iltaelokuva Bombshell – Hiljaisuuden rikkojat kertoo Fox-uutiskanavan seksuaalisen häirinnän kulttuurista.

Fox News -uutiskanavan toimitusjohtajan Roger Ailesin (1940–2017) mielestä naistyöntekijän lojaalisuus tarkoitti sitä, että tämä suostui harrastamaan suuseksiä esimiehensä kanssa.

Kanavan uutisankkuri Gretchen Carlson (s. 1966) sai Ailesin terrorisoinnista tarpeekseen ja päätti vaatia Ailesia tilille – vuotta ennen #metoo-kampanjaa.

Pian kävi ilmi, että uhreja oli lukuisia ja että seksuaalinen ahdistelu ja häirintä oli ollut vuosikymmenien ajan talon tapa. Ailesin lisäksi myös kanavan toimittaja Bill O’Reilly sai potkut. Fox joutui maksamaan naisille 50 miljoonan dollarin korvaukset – mutta Ailes ja O’Reilly saivat erorahoina yhteensä vielä enemmän eli 65 miljoonaa dollaria.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jay Roachin ohjaama, tositapahtumiin perustuva draama Bombshell – Hiljaisuuden rikkojat kertoo tapauksesta naisten näkökulmasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Gretchen Carlsonin (Nicole Kidman) lisäksi keskiössä on toinen uutisankkuri Megyn Kelly (Charlize Theron) sekä fiktiivinen hahmo Kayla Pospisil (Margot Robbie), joka on yhdistelmä useita tosielämän naisia. Ailesia näyttelee John Lithgow.

”Naisten välisen solidaarisuuden puuttuminen sokeeraa katsojaa.”

Elokuvan englanninkielinen nimi bombshell tarkoittaa suomeksi paitsi uutispommia myös seksipommia. Ailes halusi naistyöntekijöidensä pukeutuvan ”barbiunivormuun” eli lyhyeen tiukkaan mekkoon ja korkokenkiin.

Ohjaajan tyyli on paljosta velkaa vuonna 2015 ilmestyneelle komedialle The Big Short. Elokuva käyttää dokumentin keinoja ja rikkoo konventioita. Yksi tyylikeinoista on neljännen seinän rikkominen, eli näyttelijöillä on tapana katsoa välillä kameraan. 

Seksuaalisen ahdistelun ja häirinnän lisäksi myös naisten välisen solidaarisuuden puuttuminen sokeeraa katsojaa.

Vaikka naiset tietävät asiasta joko omakohtaisesti tai ovat ainakin kuulleet muiden kokemuksista, he eivät varoita uusia työntekijöitä Ailesista tai O’Reillystä. Häirinnän paljastuttua osa naistyöntekijöistä myös puolustaa Ailesia ja O’Reillyä vimmaisesti.

Elokuvan asenne feminismiin on ristiriitainen, sillä feminismi on elokuvan naisille kirosana. Mieskollegat ja -pomot syyttävät naisia feministeiksi aina, kun nämä erehtyvät tekemään mitä tahansa, mikä ei miehiä miellytä. Naiset torjuvat hyökkäykset kiistämällä olevansa feministejä. Katsojan silmissä he kuitenkin ovat sitä – ja vieläpä sankarillisia sellaisia.

Bombshell – Hiljaisuuden rikkojat ****

Ensi-ilta 7.2.

Sisältö jatkuu mainoksen alla