Me Naiset
|
Martta Kaukonen
Steve Carell ja Timothée Chalamet näyttelevät isää ja poikaa koskettavassa tosipohjaisessa draamassa Beautiful Boy. Kuva: Finnkino
Steve Carell ja Timothée Chalamet näyttelevät isää ja poikaa koskettavassa tosipohjaisessa draamassa Beautiful Boy. Kuva: Finnkino

Tositapahtumiin pohjaava draama Beautiful Boy kertoo pojan huumeriippuvuudesta isän näkökulmasta.

Nic Sheff (s. 1982) aloitti huumeidenkäytön teini-ikäisenä ja jäi koukkuun metamfetamiiniin. Hänen toimittajaisänsä David kirjoitti poikansa koettelemuksista muistelmateoksen Beautiful Boy. Felix Van Groeningenin samanniminen draama pohjaa Davidin kirjaan ja Nicin kirjaan Tweak.

Pääosissa nähdään Steve Carell kaiken anteeksi antavana isänä ja Timothée Chalamet tuhlaajapoikana. Chalamet todistaa jälleen olevansa yksi sukupolvensa lahjakkaimmista näyttelijöistä. Hän tekee vimmaisen roolityön ja heittäytyy täysillä narkomaanin kaoottiseen tunne-elämään. Carell jää väkisinkin Chalametin varjoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Elokuvaversio kärsii siitä, että se kaunistelee tositapahtumia. Nic on kertonut halunneensa kirjoittaa kirjassaan kokemuksistaan mitään salaamatta. Hän luetutti kirjan raakaversion perheenjäsenillään ja he kaikki vaativat häntä poistamaan kirjasta yhden asian – pyyntö, johon Nic myös suostui. Perheenjäsenet eivät halunneet Nicin paljastavan, että hän oli rahoittanut huumeriippuvuuttaan homoprostituoituna (itse hän tosin on hetero). Asiaa ei mainita elokuvassakaan, vaikka sekä Nic että David ovat toimineet elokuvan konsultteina eli auttaneet leffan teossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vaikka leffa ei ole mikään sormea heristelevä opetuselokuva, se pyrkii silti kertomaan Nicin tarinan varoittavana esimerkkinä. Sanomaa olisi voinut tehostaa, jos Nicin prostituutio oltaisiin lisätty juoneen mukaan. Siinä olisi tiivistynyt, mistä narkomaniassa on raadollisimmillaan kyse: ihminen on valmis tekemään aivan mitä vain voidakseen ruokkia riippuvuuttaan. 

Beautiful Boy ***

Sisältö jatkuu mainoksen alla