Romanttinen komedia Last Christmas perustuu George Michaelin samannimiseen hittiin ja onnistuu yllättämään.

Marraskuun 8. päivä saa ensi-iltansa kaksi elokuvaa, jotka perustuvat tunnetun laulajan biiseihin – niin säveliin kuin sanoituksiinkin. Toinen on Blinded By The Light, joka hyödyntää Bruce Springsteenin kappaleita, toinen taas Last Christmas, joka pohjaa George Michaelin tuotantoon. 

Siinä missä Blinded By The Light on selkeästi fanielokuva, jossa hehkutetaan Pomoa joka käänteessä, Paul Feigin ohjaama romanttinen komedia Last Christmas ei rakenna George Michaelista myyttiä. Sen tarina on saanut inspiraationsa varsinkin George Michaelin samannimisestä biisistä. Soundtrackilla soivat muutkin laulajan tunnetuimmat hitit.

Leffan päähenkilö on kolkytjarisat sinkku Kate (Emilia Clarke), joka työskentelee myymäläapulaisena joulukoristepuodissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Eräänä päivänä Kate törmää ikäiseensä Tomiin (Henry Golding) ja sydämen kuvat välkkyvät ilmassa. Elokuvateoriassa käytetään termiä ”manic pixie dream girl”. Se tarkoittaa elokuvan naishahmoa, jolla ei itsellään ole mitään sisäistä elämää, vaan jonka tarkoitus on vain herättää miespäähenkilö horteestaan ja opettaa tämä tarttumaan hetkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Leffa vaikuttaa aluksi kovin köykäiseltä.”

Tällä kertaa kyseinen rooli lankeaakin miehelle. Tom on ”manic pixie dream boy”, joka saa Katen elämään kuin viimeistä päivää.

Leffa vaikuttaa aluksi kovin köykäiseltä. Juoni tyytyy pelkkiin kliseisiin eikä tarjoa mitään uutta. Loppuratkaisu vetää kuitenkin maton katsojan jalkojen alta. Se yllättää niin täydellisesti ja tuo elokuvaan kaivattua syvyyttä, että se onnistuu pelastamaan koko leffan. 

Yksi elokuvan käsikirjoittajista on Emma Thompson, joka myös näyttelee Katen äitiä Adeliaa. Katen perhe on paennut sotaa entisestä Jugoslaviasta Lontooseen. Thompson vääntää murretta ja piirtää muutenkin hahmonsa niin ohuin vedoin, että Adelian hahmoa voi pitää melkein rasistisena.

Last Christmas ***

Ensi-ilta 8.11.

Sisältö jatkuu mainoksen alla