Hustlers – Korkojen kera -leffassa on toki mukana myös itse Jennifer Lopez. Silti kokonaisuus jää vastenmieliseksi, kirjoittaa elokuvakriitikko Martta Kaukonen.

Samantha Barbash, 45, pyöritti vuoden 2008 talouskriisin jälkeen huijausrinkiä, jossa stripparit lypsivät Wall Streetillä työskentelevien miesten pankkitilejä. Idea oli yksinkertainen: juottaa uhreille huumeilla terästettyä alkoholia. Kun uhrit olivat riittävän sekaisin, stripparit vinguttivat heidän pankkikorttejaan. Huijarit jäivät pian kiinni ja saivat teoistaan lyhyet tuomiot.

Lorene Scafaria on ohjannut tositapahtumista ammentavan draaman Hustlers – Korkojen kera. Pääosassa nähdään Jennifer Lopez, muita strippareita näyttelevät muun muassa Cardi B, Keke Palmer ja Lili Reinhart. Elokuvassa kiteytyy täydellisesti kaikki, mikä on pielessä tämän päivän naiskuvassa. On vaikea uskoa, että elokuva on tehty #metoo-liikkeen jälkeen.

Elokuva lainaa vailla minkäänlaista itsekritiikkiä tai ironiaa estetiikkansa kaikista kliseisimmistä rapvideoista. Ja eikös leffassa vilahda cameona tosielämän rapstara Usher. Leffan vastenmielisimmässä kohtauksessa stripparit kiemurtelevat Usherin edessä kuin kastemadot koukussa ja Usher syytää heille rahaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka tapahtumia kuvataan päähenkilöä ihailevan Destinyn (Constance Wu) näkökulmasta, leffan katse on silti miehinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Pinnallisuuden ja keinotekoisuuden ylistyslaulu.”

Elokuvan käsitys seksuaalisuudesta on ristiriitainen. Toisaalta stripparit vihaavat asiakkaitaan, koska nämä suhtautuvat heihin kuin esineisiin. Kuitenkin kohtaukset, joissa Lopez vääntelehtii strippitangossa kuin kebablihankimpale ja rahaa suorastaan sataa lavalle, ovat elokuvan maailmassa seksikkäitä. Olemme jo niin turtuneet tähän populaarikulttuurin pornoistumiseen, että kohtaus ei enää vaikuta niin irvokkaalta kuin se on, onhan se jo aivan normaalia kuvastoa. 

Elokuva on pinnallisuuden ja keinotekoisuuden ylistyslaulu. Mikään ei ole aitoa, eivät strippareiden pumpattavaa barbaraa muistuttavat vartalot sen enempää kuin naisten välinen ystävyys tai solidaarisuuskaan. Kun he jäävät rikoksistaan kiinni, jokainen jää yksin. 

Elokuvan maailmassa naisilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin stripata tai raataa minimipalkalla kaupan kassalla. Ainut pääsy luksuselämään on huijata rikkaita miehiä. Ei puhettakaan, että nainen voisi itse työskennellä pörssissä. Lopezin hahmo toteaakin oireellisesti ansaitsemistaan rahoista: ”Haluan, että tyttäreni voi valita, mihin kouluun hän menee – tai on menemättä.”

En ihmettelisi, jos elokuvasta kuvattaisiin jatko-osa, jossa hahmo koulisi tyttärestään stripparia. On kuvaavaa, että stripparit katsovat elokuvassa telkkarista Kardashianien elämästä kertovaa tosi-tv-sarjaa. Heidän idolejaan eivät ole menestyneet naiset, kuten lääkärit tai asianajajat, vaan perhe, joka tuskin tietää itsekään, millä ansioilla siitä on tullut maailman seuratuin.

Hustlers – Korkojen kera *

Ensi-ilta 16.10.

Huoh

Tässä "arvostelussa" kiteytyy todennäköisesti ikääntyvän ja katkeran naisen epäonnistunut yritys verhota miesvihansa ja kateutensa kanssasisariin feminismiksi.
Surkeampaa leffa-arvostelua en ole lukenut koskaan. Oikeastaan tämä ei edes ollut arvostelu, vaan omituinen kirjoittajan omaa ajatusmaailmaa kuvaava vuodatus.

Vierailija

No olipas tyly arvostelu!

Eiköhän tässä kritisoida myös wall streetin pinnallisia miehiä, jotka käyvät strippiklubeilla? Moni nainen myös tekee tuota työtä ihan pakon edessä, se olisi hyvä muistaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla