Turun Kaupunginteatterin Hamletin pääroolissa nähdään Suomen kovin Shakespeare-asiantuntija, näyttelijä Jussi Nikkilä. Kuva: Otto-Ville Väätäinen
Turun Kaupunginteatterin Hamletin pääroolissa nähdään Suomen kovin Shakespeare-asiantuntija, näyttelijä Jussi Nikkilä. Kuva: Otto-Ville Väätäinen

Vuosi 2019 hemmottelee kulttuurifania. Me Naiset listasi kevätkauden teatteritärpit.

3 x huippukiinnostava tekijä

Miten virkistävää, että kaikkien miessankaritarinoiden jälkeen näyttämölle tuodaan ihkaelävän nykynaisen tarina. Aina Bergrothin Helsingin Kaupunginteatterille kirjoittamassa Tahto-näytelmässä seurataan hiihdon tahtonaisen Aino-Kaisa Saarisen elämää lapsuudesta lähtien ja sukelletaan huippu-urheilun hulluuteen.

Saara Turusen edellinen ohjaus Tavallisuuden aave oli tapaus Q-teatterin lavalla. Medusan huoneen luvataan jatkavan samaa teatterikieltä, vaikka näytelmän pohjana onkin antiikin myytti Poseidonin raiskaamasta nuoresta neidosta. Huippuensemblen (muun muassa Elina Knihtilä, Tommi Korpela ja Katja Küttner) valtaa käsittelevä esitys on pakko nähdä!

Aina kiinnostava Milja Sarkola on ohjannut Ryhmäteatterille näytelmän Harriet, jossa pohditaan historiankirjoitusta. Teoksen taustalla on jääkärikomentajan hurmaavan vaimon Harriet Thesleffin elämäntarina, joka on kiehtonut historioitsijoita pitkään. Joutuiko jääkärimajuri Olof Lagus murhatuksi, koska hänellä oli salasuhde Harrietin kanssa?

3 x klassikko

Mitäpä olisi teatterikausi ilman klassikoita, mieluiten Shakespearea? Ei yhtään mitään, on päätelty teattereissa ympäri Suomen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Turun Kaupunginteatterin Hamletin pääroolissa nähdään yksi Suomen kovimmista Shakespeare-asiantuntijoista, näyttelijä Jussi Nikkilä, joka on viime aikoina ohjannut Kansallisteatteriin niin Richard III:n kuin Julia & Romeon. Kun Paavo Westerbergin ohjaaman näytelmän muihin rooleihin on kiinnitetty muun muassa loistavat Eero Aho ja Pia Andersson, liput kannattaa varata ajoissa!

Kostonhimossa vääntelehditään myös Tampereen Työväen Teatterin lavalla, kun vallasta syösty Prospero saa toteuttaa vihollistensa pahimmat painajaiset. Myrskyn tuore toteutus on sijoitettu ilmastonmuutoksen aikaan.

Tšehovilaiseen nostalgiaan, ylhäisön rappioon ja kaipuuseen taas voi virittäytyä Helsingin Kaupunginteatterin Kirsikkatarhassa, jonka ohjaa Lauri Maijala.

Tampereen Teatterin lavalla nähdään upea Seela Sella ja Esko Roine. Kuva: Harri Hinkka
Tampereen Teatterin lavalla nähdään upea Seela Sella ja Esko Roine. Kuva: Harri Hinkka

3 x parisuhde

Ingmar Bergmanin moderni klassikko Kohtauksia eräästä avioliitosta ei vanhene koskaan. Tällä kertaa päällepäin ihanteellisen pariskunnan pimeämmät puolet paljastetaan Kansallisteatterin Omapohjassa Michael Baranin ohjauksessa.

Parisuhde on pääosassa myös Nobel-palkitun Darion Fon ja hänen vaimonsa Franca Ramen kirjoittamassa tragikomediassa Avoin liitto, jonka pääosassa nähdään Matti Ristinen ja Liisa Mustonen

Seesteisempää rakkautta kuvataan Pulitzer-palkitussa Rakkauskirjeitä-näytelmässä. Lapsuudenystävät Andrew ja Melissa ovat eläneet tahoillaan elämäänsä, mutta pitäneet yhteyttä vuosikymmenten ajan kirjoittamalla kirjeitä. Maailmalla elämänmakuisen näytelmän päärooleissa on nähty muun muassa Elizabeth Taylor, Gerard Depardieu ja Mia Farrow.  Meillä ei tyydytä yhtään huonompaa, sillä Tampereen Teatterin lavalla nähdään upea Seela Sella ja Esko Roine.  

Turkulainen

Myös Heli Sutelan tähdittämä ja Essi Hellénin ohjaama ”muijakomedia” MOOTTORITIE ON KUUMA vaikuttaa mielenkiintoiselta Turun Linnateatterissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla