Me Naiset
|
Hanni Maula
Kesäloma ja lomakirja, mikä täydellinen yhdistelmä. Kuva: Shutterstock
Kesäloma ja lomakirja, mikä täydellinen yhdistelmä. Kuva: Shutterstock

Me Naisten arvovaltainen ja kulttuurikylläinen toimitus suosittelee kesälukemista, jonka saa käsiinsä ilman varausjonoja. Näiden kirjojen pariin tekee mieli palata uudestaan ja uudestaan.

Erlend Loe: Supernaiivi

”Tartun Supernaiiviin aina, kun oma oleminen tuntuu hankalalta ja elämä merkityksettömältä. Kepeä ja sympaattinen teos saa eksistentiaalisen kriisin aina ainakin vähän höllentymään. Kirjassa vaihtelevat lystikkäät yksityiskohdat ja rauhallinen pohdiskelu. Yhdistelmä tarjoaa lähes terapeuttista samastumispintaa silloin, kun omassa päässä pyörii turhan ärhäköitä ajatuksia.

Supernaiivin isoin anti jokaisella lukukerralla on se, että teos muistuttaa kaiken kääntyvän lopulta ihan hyväksi. Lisäksi kirja herättää lohdullisen tunteen siitä, ettei ole omien vatvomistensa kanssa yksin. Me kaikki olemme enemmän tai vähemmän puolivalmiita – ja se on aivan ok.”

Tove Jansson: Kesäkirja

”Palaan usein Tove Janssonin teksteihin. Kesäkirja sopii lomalukemiseksi, Taikatalvi joulunpyhiin. Erityinen suosikkini on novelli Vilijonkka joka uskoi onnettomuuksiin kirjasta Näkymätön lapsi ja muista kertomuksia. Sitä ei tosin ehkä kannata lukea myrskyisenä päivänä mökillä. Etenkään, jos on yksin.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”John Irvingin kieli ja huumori viehättävät, ja hänen tuttujen kirjojensa lukeminen on vähän kuin pitkästä aikaa turisisi jonkun tooooosi vanhan kaverin kanssa.”

John Irving: Ystäväni Owen Meany

”Kodinraivaamisvimmoissani olen hävittänyt suurimman osan kirjoistani, mutta John Irvingin kirjoista en luovu koskaan. Voin lukea monia niistä uudelleen, mutta Ystäväni Owen Meanyyn palaan säännöllisesti. Kuultavakorvainen pikkupoika tuntuu jo niin tutulta hahmolta, että välillä hän tulee mieleen kuin joku oikea tuttava. Joskus saatan lukea romaanista vain pätkiä, ja sen fiilis sekä tapahtumat palaavat mieleen kirkkaina. John Irvingin kieli ja huumori viehättävät, ja hänen tuttujen kirjojensa lukeminen on vähän kuin pitkästä aikaa turisisi jonkun tooooosi vanhan kaverin kanssa.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Leo Tolstoi: Sota ja rauha

”Lempikirjani on Tolstoin Sota ja rauha, jonka voisin lukea aina uudelleen. Viimeksi luin sen uutena englanninnoksena, josta minulle vasta selvisi, että Tolstoi kirjoitti kirjan alkuosan ranskaksi, ja syystä. Ylipäätään suuriin rakkaustarinoihin on ihana palata. Olen jo nuorena rakastunut Andrei Bolkonskiin eikä se tunne haihdu.”


Fred Vargas: Pystyyn, kuolleet!

”Ranskalaisen Vargasin dekkarit ovat ihan parasta kesälukemista. Älykkäät teokset ovat täynnä eksentrisiä henkilöhahmoja, sympaattisia käänteitä ja mystisiä murhia. Niiden ei soisi koskaan loppuvan. Onneksi jonkun hetken päästä kirjan voi aloittaa uudestaan alusta.”

Anna Gavalda: Kunpa joku odottaisi minua jossakin 

”Lohtuluettavaa ihmiselle, joka koko ajan joutuu keskeytetyksi. Ihania novelleja ja koskettavia kohtaloita. Gavaldan kirjoista jää lämmin olo. Tätä juuri elämä on.”

”Absurdi huumori kestää suurten rakkaustarinoiden lisäksi parhaiten useita lukukertoja.”

Fjodor Dostojevski: Rikos ja rangaistus

”Kirjat, joihin on kiva palata, ovat kaikki klassikoita. Joistakin alkuperäiset suomennokset ovat olleet kehnoja. Niinpä esimerkiksi Dostojevskin Rikos ja rangaistus on ollut kiva lukea uudelleen uutena suomennoksena. Sisällön ymmärtää aikuisena eri tavalla kuin nuorena. Myös Anna Karenina näyttäytyy aikuisena ihan eri teokselta kuin nuorena, samoin Mika Waltarin Sinuhe. Eduard Uspenskin Fedja-sedän seikkailut naurattavat aina vain yhtä paljon. Luulen, että absurdi huumori kestää suurten rakkaustarinoiden lisäksi parhaiten useita lukukertoja.”

Agatha Christie: Eikä yksikään pelastunut

”En lue usein, mutta kun luen, luen aina uudestaan tämän dekkarin. Jotenkin yllätyn aina uudelleen loppuratkaisusta. Juoni on hienosti rakennettu ja tarina vie takaisin lapsuusvuosiin.”

Myös kesän ruokahuolto on pelastettu, sillä kaikki tarpeellinen tieto löytyy näistä kahdesta kirjasta.

Alex Nieminen ja Riikka Sukula: Vege!

”Tästä löytyy kaikki parhaat kasvisruokareseptit! Ihminen ei oikeastaan muita kokkikirjoja tarvitse.”

Yläasteen keittokirja Hyvää pataa: kotitalouden taitokirja

”Tässä kirjassa on kaikki tarpeellinen. Kiisseliohjeet, kaikki parhaat taikinat, mahtava pannukakkuresepti. Ainoa asia, mitä ihmettelen, on puuhaarukan jatkuva käyttö. Miksei puulasta käy? Olen toki silti ostanut puuhaarukan.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla