Kirjallisuussyksy on täynnä ihania jälleennäkemisiä.

 

Tänä syksynä odotus palkitaan, kun moni rakastettu kirjailija julkaisee uuden teoksen. Syksyn kohutuin esikoiskirjailija puolestaan on amerikkalainen Nathan Hill järkälemäisellä kirjallaan Nix. 

1. Nathan Hillin Nixiä on jo pitkään hehkutettu suurena amerikkalaisena romaanina, ja kyllä kymmenen vuotta kirjoitettu esikoiskirja odotukset aika hyvin lunastaakin. 

Romaanin päähenkilö on kolmikymppinen leipääntynyt yliopisto-opettaja, joka eräänä iltana näkee vuosia sitten perheensä hyljänneen äitinsä pääuutisissa poliittisena radikaalina ja haluaa selvittää, mitä tapahtui ja kuka äiti oikeastaan oli.

Äidin mysteerin ja koskettavan sukupolvitarinan lisäksi romaani on ahdettu täyteen teemoja Occupy Wall Street -protestiliikkeestä, peliriippuvuudesta ja median vallasta aina norjalaiseen muinaismytologiaan asti. 

Vähempikin olisi riittänyt, mutta koska Hill on todellinen kertojavelho, joka rakentaa toisaalla tarinaansa joitakin nykykirjallisuuden huikeimpia kohtauksia, romaania ei voi laskea käsistään.

Nathan Hill: Nix, suomentanut Raimo Salminen (Gummerus)

2. Eka Kurniawanin Kauneus on kirous saa kunnian olla ensimmäinen Indonesiasta ikinä suomennettu romaani. Villisti rönsyilevä romaani kertoo hurjista naisista ja heikoista miehistä. Sen päähenkilö Dewi Ayu on prostituoitu ja neljän tytön äiti, joista kolme on henkeäsalpaavan kauniita. Vain nuorin, nimeltään Kauneus, on kauhistuttavan rujo. 

Romaani on hurmannut lukijoita ympäri maailmaa ja Kurniawania on verrattu Gabriel García Márqueziin ja Salman Rushdieen

Eka Kurniawan: Kauneus on kirous, suomentanut Jaana Kapari-Jatta (Gummerus)

3. Monen fanin 20 vuoden odotus palkitaan tänä syksynä, kun Joutavuuksien jumala -esikoisromaanillaan maailman hurmanneen Arundhati Royn toinen romaani ilmestyy suomeksi.  

Roy tunnetaan paitsi kirjailijana myös kansalaisaktivistina ja esseistinä, joten Äärimmäisen onnen ministeriö -romaanikin on paitsi koskettava rakkaustarina samalla myös kannanotto Intian yhteiskunnallisia epäkohtia vastaan. 

Arundhati Roy: Äärimmäisen onnen ministeriö, suomentanut Hanna Tarkka (Otava)

4. Muistatteko vielä Neshovin suvun? Oslossa koko ikänsä eläneen Torunnin, joka joutuu tutustumaan sikatilallisten elämään ja isänsä erikoisiin veljiin, kun sukutilalla jumalan selän takana tarvitaan yhtäkkiä auttavia käsiä? 

Anne B.Ragden romaaneista Berliininpoppelit, Erakkoravut ja Vihreät niityt koostuva hittitrilogia itketti ja nauratti lukijoita yli kahdessakymmenessä maassa.  Odotetussa Perintötila-romaanissa saamme tietää, miten mutkikkaat perhesuhteet ovat kehittyneet ja millaisia valintoja kukin suvun jäsen on elämässään joutunut tekemään. 

Anne B. Ragde: Perintötila, suomentanut Katriina Huttunen (Tammi)

5. Elena Ferranten Napoli-sarja ei vielä syksyllä saa jatkoa suomeksi, mutta Ferrante-kuumeesta kärsivät voivat välipalaksi nauttia kirjailijan varhaisemman romaanin. Hylkäämisen päivät on hurja kuvaus jätetyn naisen mielenliikkeistä ja tunteista, jotka vaihtuvat epäuskosta katkeruuteen ja epätoivoon.  

Elena Ferrante: Hylkäämisen päivät, suomentanut Taru Nyström (WSOY)

6. Kirjailija Selja Ahavan omiin kokemuksiin perustuva romaani Ennen kuin mieheni katoaa on pakahduttavan rehellinen, taiturimaisen tarkka ja viisas kuvaus luopumisesta, muistoista, surusta ja elämän yllätyksellisestä luonteesta.  

Eräänä aamuna keittiön pöydän ääressä mies kertoo vaimolleen halunneensa aina olla nainen. Alkaa vaivihkainen muodonmuutos: nainen seuraa vierestä, miten hänen miehensä vähitellen katoaa ja tilalle ilmestyy vieras nainen. 

Ahava sai paljon faneja edellisellä romaanillaan Taivaalta tippuvat asiat, joka oli myös Finlandia-ehdokas.

Selja Ahava: Ennen kuin mieheni katoaa (Gummerus) 

7. Anni Kytömäen parin vuoden takainen Kultarinta kosketteli suomalaisten lukijoiden syviä kohtia ylistäessään metsää ja ylsi Finlandia-ehdokkaaksi. Toisen romaaninsa kirjailija on sijoittanut veden ääreen ja kallioille. Järkälemäinen sukupolviromaani tulee varmasti olemaan yksi syksyn tapauksista.

Anni Kytömäki: Kivitasku (Gummerus)