Kuvat
Shutterstock
Tänä kesänä matkustetaan muun muassa junalla Siperiaan.
Tänä kesänä matkustetaan muun muassa junalla Siperiaan.

Hyvä kirja vie hetkessä uusiin maisemiin, vaikka oikealle lomamatkalle ei pääsisikään. Tässä toimituksen uudet ja vanhemmat suosikit!

1. Hikinen Ateena, urbaani Lontoo

Ylistetyssä trilogiassa kirjailija Faye kohtaa merkillisen tavallisia eurooppalaisia mantereen eri kolkilla. Kirjojen Ateena on kuuma, kirkas ja merinen, Lontoo urbaani, vehreä ja arkinen. Sukella turkoosin Välimeren aaltoihin, ihaile viktoriaanista katukuvaa Brittiläisen imperiumin sydämessä ja juttele välillä henkeviä satunnaisten lentomatkustajien kanssa; tästä ei nojatuolimatka parane!

Rachel Cusk: Ääriviivat, Siirtymä ja Kunnia (S&S, 2018–2020)

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Rumankaunis Napoli

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Loistava ystäväni -romaani aloitti neliosaisen Napoli-sarjan, joka on ehkä parhaita tyttöjen ja naisten välisestä ystävyydestä kirjoitettuja kuvauksia. Samalla se tarjoaa hienoa ajankuvaa ja kuvausta yhteiskuntaluokista ja naisen asemasta Italiassa. Ferranten Napoli sykkii yhtä aikaa väkivaltaisena ja rumana, kauniina ja kiehtovana.

Elena Ferrante: Napoli-sarja (WSOY, 2016–2018)

3. Vavahduttavan ensilemmen Italia

Elion ja Oliverin hienovireinen ja kiihkeä rakkaustarina sijoittuu jonnekin Pohjois-Italiaan, vuoteen 1983. Lukiessa voi maistaa makean aprikoosimehun ja tuntea auringossa kuivuneen nurmikon varpaiden alla. Olisipa aina samanlainen pysähtynyt kesäpäivä, tuntuisipa rakkaus yhtä vavahduttavalta! Romaanista syntyi myös menestyselokuva Call Me by Your Name (2017), jonka myötä kirja sai jatko-osan.

André Aciman: Kutsu minua nimelläsi & Etsi minut (Tammi, 2019–2020)

Pitsa eteen ja kirja käteen – pim, olet Italiassa! 

4. Bibliofiilin Barcelona

Tuulen varjo on kirja kaikille kirjojen ystäville. Tapahtumat sijoittuvat 1940–1960-luvuille Barcelonaan, jossa kymmenvuotias Daniel asuu kahden isänsä kanssa ja auttaa tätä käytettyjen kirjojen kaupassa. Sinä aamuna, kun Daniel herää ja tajuaa unohtaneensa äitinsä kasvot, isä vie hänet Unohdettujen kirjojen hautausmaalle. Sieltä Daniel saa valita yhden kirjan, josta pitäisi huolta loppuelämänsä ajan.

Carlos Ruiz Zafón: Tuulen varjo (Otava, 2004)

5. Sykkivä New York

Harvakseltaan julkaisevan kirjailijan hienossa romaanissa Theo pakenee äitinsä kanssa sadetta Metropolitanin taidemuseoon New Yorkissa, ja hetkessä hänen elämänsä muuttuu pysyvästi. 900-sivuinen järkäle on pojan ja erään taulun tarina sekä huikaiseva matkakertomus New Yorkin hienostokortteleista Las Vegasin aavikkomaisemiin, aina Amsterdamiin saakka. Jälkikäteen on vaikea sanoa, mistä tiiliskivi edes kertoi, mutta sen maailmasta ei olisi halunnut pois. Ehkä aikuiseksi kasvamisesta, ystävydestä, taiteesta, rikollisuudesta, minuuden löytämisestä… Ehkä näistä kaikista.

Donna Tartt: Tikli (WSOY, 2014)

6. Kuhiseva Mumbai

Vaikket olisi koskaan matkustanut Intiaan, tämän kirjan luettuasi tuntuu kuin olisit käynyt siellä. Teoksessa kuvataan Mumbain slummien arkea 1980-luvun alussa. Kirja perustuu tositapahtumiin: australialainen kirjoittaja pakeni vankilatuomiotaan Intiaan, mutta joutui siellä lopulta telkien taakse. Teos syntyi vankeusaikana.

Gregory David Roberts: Shantaram (Siltala, 2010)

7. Puhutteleva Meksiko

Millaista on elää naisena huumekartellien piinaamalla Meksikon maaseudulla, jossa tytöt puetaan pojiksi, jotteivät kartellit ryöstäisi lapsia mukaansa? Taidokas romaani kertoo paikasta, jossa kenen tahansa tarina saattaa saada surullisen käänteen koska vain. Kirjailija sai innoituksen tarinaansa työskennellessään meksikolaisten naisvankien parissa. Puisevuudesta ei kuitenkaan ole tietoakaan, vaan teksti on kaunista ja mukaansatempaavaa. Tarina myös muistuttaa, että aina on toivoa.

Jennifer Clement: Varastettujen rukousten vuori (Like, 2014)

8. Kiihkeä Baskimaa

Maailmalla hehkutettu kirjajärkäle menee syvälle kahden naisen ystävyyteen ja kahden perheen elämään Baskimaan pienessä kyläyhteisössä. Ystävyys vaihtuu vihanpitoon, kun toisen perheen poika liittyy kansallismielisen ETAn taisteluun ja toisen perheen isä joutuu järjestön uhriksi. Millaisia seurauksia poliittisella konfliktilla on yksilöiden elämään?

Fernando Aramburu: Äidinmaa (WSOY, 2020)

9. Surrealistinen Siperian-juna

Finlandia-palkittu romaani tytön ja miehen junamatkasta Venäjän läpi kohti Ulan Batoria ei välttämättä ole ihan miellyttävintä luettavaa. Silti teksti tempaisee väkisinkin mukaansa maailmoihin, jotka ovat monelle meistä täysin uusia. Junan hytin kautta sukelletaan matkalle niin liitoksistaan rakoilevaan Neuvostoliittoon kuin ihmismieleenkin. Junamatka voi todella olla paljon enemmän kuin junamatka.

Rosa Liksom: Hytti nro 6 (WSOY, 2011)

Sisältö jatkuu mainoksen alla