Antti Holman Oopperajuhlat -podcast käsittelee oopperaa tavalla, joka saa taiteenlajin tuntumaan entistä kiinnostavammalta.

Oletko sinäkin miettinyt, mitä ne siellä Savonlinnan oopperajuhlilla oikein puuhaavat?

Tänä kesänä eivät yhtään mitään, sillä juhlat, kuten kaikki muukin, on peruttu. Mutta Yleisradio tarjoaa tilalle jotakin nerokasta, nimittäin Antti Holman oopperaa käsittelevän podcast-sarjan. Antti Holman oopperajuhlat löytyy Yle Areenasta.

Ja millainen se onkaan! Nerokas, kuten Holma itsekin. Eikä ollenkaan raskas, kuten oopperan maine vähän on.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Antti Holman oopperajuhlat on hulvaton hyppy suuren ja mahtavan oopperan maailmaan. Ei tietenkään mikään asiaohjelma, vaan välillä asiaton ja ennen kaikkea hyvin henkilökohtainen. Holmalla on pitkä suhde oopperaan, ja se kuuluu. Hän käsittelee oopperaa päältä ja sisältä, niin että pilkkakirveet lentelevät sinne tänne. Auta Antti! -podcastista tuttua kotikutoisuutta ja itseironiaa ei ole unohdettu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ainakin nämä asiat Holma opettaa meille oopperasta podcastissaan:

  • Oopperaa tai taidetta muutenkaan ei tarvitse ensisijaisesti ymmärtää, eikä siihen pidä suhtautua liian ryppyotsaisesti. Sen kun menee rohkeasti tulta päin!
  • Sanoista ei saa aina selvää, ja juoni on usein monimutkainen. Fiksu perehtyykin juoneen etukäteen. Mutta mikään ei estä nauttimasta pelkästä musiikista, jos kaikki muu menee yli hilseen. Ooppera on suuria tunteita ja mahtavaa musiikkia.
  • Mikäli parasta kulttuurielämyksessä ovat väliajan bébé-leivokset ja sherry, sekin on aivan ok.
  • Oopperaliput ovat kalliita, koska oopperan tekeminen on kallista. Tarvitaan iso areena, orkesteri, monipäinen kuoro, nimekkäitä solisteja ja järjetön määrä lavasteita ja tekniikkaa. Sellainen ei ole halpaa.
  • Pissalla kannattaa käydä juuri ennen kuin väliaika loppuu. Ehtii juoda ne sherryt ja välttää jonot. Mutta pitää olla tarkkana. Myöhästyjä ei pääse takaisin saliin.
  • Jos ooppera on ollut mielestäsi vuosisatoja muuttumaton puolikuollut taiteenlaji, jossa ukot tappelevat neitsyestä ja lopussa kaikki kuolevat, olet ollut vain osittain oikeassa. Uusia oopperoita tehdään koko ajan, ja ne voivat käsitellä melkein mitä vain.
  • Mikäli ei ymmärrä esityksestä mitään, aina voi silti vain antautua hetkeen, katsoa ja kuunnella. Ja postata silti somessa, että kiinnostava esitys ja tärkeä aihe.
Sisältö jatkuu mainoksen alla