Juliette Binoche näyttelee puumaa ja catfishiä ensi-iltaelokuvassa Olen kuka haluat.

50-vuotias kirjallisuuden professori Claire (Juliette Binoche) luo itselleen tekaistun Facebook-profiilin ja varastaa siihen profiilikuvakseen otoksen nuoresta naisesta. Näin syntyy Clairen alter ego, jokaisen heteromiehen päiväuni.

Clara on lolitamaisen sensuelli 24-vuotias, joka harrastaa tankotanssia. Clara ottaa yhteyttä valokuvaajanuorukaiseen Alexiin (François Civil), eikä aikaakaan, kun parilla on kiihkeä seksisuhde – vaikka he eivät koskaan kohdanneet kasvotusten.

Miehet ovat aina viihtyneet lastensa tai jopa lastenlastensa ikäisten naisten kanssa eikä kukaan ole nokkaansa kopauttanut. Mutta kun naiset ovat kääntäneet asetelman päälaelleen, heitä on alettu kutsua ilkeällä nimityksellä puuma.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tästä asetelmasta lähtee liikkeelle ranskalaisohjaaja Safy Nebboun psykologinen jännäri Olen kuka haluat. Elokuva perustuu ranskalaisen kirjailijan Camille Laurensin vuonna 2016 ilmestyneeseen, toistaiseksi suomentamattomaan romaaniin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nebbou kuvaa keski-ikäisen naisen seksuaalisuutta pelottomasti. Erityisesti kohtaus, jossa Claire harrastaa julkisella paikalla autossaan puhelinseksiä, osoittaa, ettei ohjaaja arkaile, niin kuin samaa teema käsittelevissä amerikkalaisissa elokuvissa on tapana. 

Some – erityisesti Facebook – on elokuvassa tärkeässä asemassa. Voimmeko elää elämämme virtuaalisesti? Ja millaisia huijauksia some mahdollistaa?

On tietysti totta, että nykyisin on helppo varastaa tuntemattoman ihmisen identiteetti. Mutta osattiin sitä ennenkin. Mieleeni tulee varhaisteinivuosieni suosikkikirja, itävaltalaisen Christine Nöstlingerin vuonna 1986 ilmestynyt nuortenromaani Muurahaiskarhunnenä.

Romaanissa 12-vuotias Thes on kirjeenvaihdossa ikäisensä pojan kanssa ja ihastuu tähän. Thes lähettää kirjekaverilleen kuvan kauniista isosiskostaan, koska hänellä on kompleksi isosta nenästään. Ja aivan kuin Claire, Thes joutuu pulaan, kun kirjekaveri haluaakin tavata hänet IRL, tosielämässä.

Olen kuka haluat *** 1/2

Ensi-ilta 6.9.

Sisältö jatkuu mainoksen alla