Catherine Deneuve tekee itseironisen roolin ranskalaisen elokuvan suurena diivana draamassa Fabiennen muistelmat 

Ranskalaisen elokuvan suuri diiva Fabienne (ranskalaisen elokuvan suuri diiva Catherine Deneuve itseironisessa roolissa) kirjoittaa muistelmansa.

Muistelmien nimi La Vérité (suomeksi Totuus) on irvokas, sillä ne ovat pelkkää sepitettä. Fabienne haluaa esittää itsensä paremmassa valossa, joten hän on kirjoittanut koko tyttärensä Lumirin (Juliette Binoche) lapsuuden uusiksi.

Lumir saapuu aviomiehensä Hankin (Ethan Hawke) ja pienen tyttärensä Charlotten (Clémentine Grenier) kanssa Fabiennen luo juhlimaan kirjan julkaisua. Ei aikaakaan, kun Fabienne ja Lumir taantuvat samoihin vahingollisiin rooleihin, jotka heillä oli Lumirin lapsuudessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Elokuva nojaa ennen kaikkea Catherine Deneuven karismaan.

Japanilainen Hirokazu Kore-Eda muistetaan koskettavista draamoista Isänsä poika ja Siskokset. Draama Fabiennen muistelmat on ohjaajan ensimmäinen englanninkielinen elokuva. Elokuvan teemat – perhesuhteet ja kätketyt tunteet – ovat tuttuja Kore-Edan aiemmista elokuvista. Nyt keskiössä on äidin ja tyttären myrkyllinen suhde.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Elokuva nojaa ennen kaikkea Catherine Deneuven karismaan. Tähti ottaa kaiken irti narsistisen näyttelijän roolistaan. Elokuvissa on nähty jo aivan riittämiin itsekkäitä taiteilijoita, joiden perheet ovat saaneet kitua suuren persoonan varjossa. Fabiennen muistelmat kääntää sukupuoliroolit päälaelleen.

Fabienne on omistanut koko elämänsä työlleen. Herkkä hetki tyttären kanssa on sekin vain materiaalia elokuvarooliin. Lumir ei kuitenkaan jää pelkäksi onnettoman lapsuutensa uhriksi, vaan onnistuu hyväksymään tilanteen ja päästämään irti.

Elokuvan kohtaus, joissa Lumir oivaltaa, ettei hänen äitinsä pysty ilmaisemaan rakkautta tai empatiaa kuin elokuvakameran edessä, on elokuvan koskettavin.

Fabiennen muistelmat ***

Ensi-ilta 3.1.

Sisältö jatkuu mainoksen alla