Emma Thompson tekee yhden uransa parhaista roolisuorituksista, arvioi kriitikko Martta Kaukonen.
Emma Thompson tekee yhden uransa parhaista roolisuorituksista, arvioi kriitikko Martta Kaukonen.

Ensi-iltakomedia Late Night käsittelee yhteiskunnallista epätasa-arvoa raikkaan humoristisesti.

Katherine Newbury (Emma Thompson) on vetänyt omaa suosittua talk show -ohjelmaansa vuosikymmenien ajan. Ohjelma on alkanut junnata paikoillaan, ja tv-kanavan johtaja Caroline Morton (Amy Ryan) uhkaa lopettaa sen.

Katherine keksii palkata valkoisten keski-ikäisten miesten muodostamaan käsikirjoittajakööriinsä kiintiönaisen, joka on vieläpä intialaisamerikkalainen. Kaiken huipuksi Molly Patelin (käsikirjoittaja Mindy Kaling) ansioluettelo ammottaa tyhjyyttään, jos ei alan työkokemukseksi lasketa amatöörien stand up -klubin järjestämistä. Molly näyttää kuitenkin pian äijille närhen munat.

Elokuvien ystäviä on jo vuosikymmenien ajan raskautettu tympeän sovinistisilla komedioilla, joiden päähenkilöinä toilailevat kolmikymppiset teinipojat ja joiden naishenkilöhahmot ovat niin ohuita, ettei niitä oikeastaan voi edes kutsua henkilöhahmoiksi. Nisha Ganatran ohjaama komedia Late Night on raikas tuulahdus näiden ummehtuneiden tekeleiden joukossa. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Raskaasta aiheesta kevyesti

Late Nightin teemana yhteiskunnallinen epätasa-arvo. Vakava teema ei tunnu kuitenkaan raskaalta, koska sitä tarkastellaan viihdeteollisuuden kehyksessä ja huumorin keinoin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Elokuvan huumori on älykästä, sarkastista, ironista – ja rohkean feminististä.

Elokuva ammentaa vitsinsä ajankohtaisista ilmiöistä, kuten #metoo-kampanjasta ja uskaltaa nauraa myös poliittiselle korrektiudelle. Katsojaa hemmotellaan myös oivaltavalla poliittisella satiirilla. 

Emma Thompson tekee yhden uransa parhaista rooleista naisena, joka on saanut tehdä menestyksensä eteen kymmenen kertaa enemmän töitä kuin mieskollegansa ja maksanut suosiostaan kovan hinnan. Mindy Kaling osoittaa viimeistään nyt olevansa loistava koomikko. Kalingin käsikirjoitus on omakohtainen aina sitä myöten, että hän sai paikan Konttori-sarjan käsikirjoitustiimistä tv-kanava NBC:n tasa-arvo-ohjelman kautta.

Late Night ****½

Ensi-ilta 2.8.

Katso elokuvan traileri:

Sisältö jatkuu mainoksen alla