Me Naiset
|
Martta Kaukonen
Wash Westmorelandin elämäkerrassa Colette kapinallista taiteilijaa tulkitsee Keira Knightley. Kuva: Finnkino
Wash Westmorelandin elämäkerrassa Colette kapinallista taiteilijaa tulkitsee Keira Knightley. Kuva: Finnkino

Siinä missä suurmieselämäkerroissa päähenkilön tarina kerrotaan hänen tekojensa kautta, suurnaisten elämää on yhä tapana kuvata hänen romanssiensa välityksellä. Niin käy myös Coletten kohdalla.

Colette (1873–1954) on yksi Ranskan kirjallisuushistorian arvostetuimmista kirjailijoista. Suomeksi häneltä on ilmestynyt esimerkiksi kotimaassaan hysteeristä suosiota nauttinut omaelämäkerrallinen kohuromaani Claudinen koti. Wash Westmorelandin elämäkerrassa Colette kapinallista taiteilijaa tulkitsee Keira Knightley. Näyttelijä saa arvoisensa roolin ja ottaa siitä kaiken irti.

Siinä missä suurmieselämäkerroissa päähenkilön tarina kerrotaan hänen tekojensa kautta, suurnaisten elämää on yhä tapana kuvata hänen romanssiensa välityksellä. Niin tälläkin kertaa. Liikkeelle lähdetään Coletten avioliittoon johtaneesta nuoruuden rakkaudesta valekirjailija Henry Gauthier-Villarsin (1859–1931) kanssa. Aviomies tutustutti nuorikkonsa Pariisin taiteilijapiireihin, mutta sai pian tyrmistyksekseen huomata jäävänsä tämän varjoon. Colettea ei kotirouvan osa kiinnostanut, vaan hän halusi vaikuttaa yhteiskuntaan. Gauthier-Villars julkaisi vaimonsa ensimmäiset kirjat omissa nimissään, kunnes Colette kyllästyi elämään valheessa ja paljasti miehensä juonen.

Kiinnostavammaksi elokuva muuttuu, kun Colette alkaa etääntyä petollisesta siipastaan ja aloittaa sateenkaarisuhteet ajan moraalikäsityksistä välittämättä. Suhteista tärkeimpiä oli rakkaus taiteilija Mathilde de Mornyyn, joka kauhistutti moralisteja pukeutumalla miestenvaatteisiin –kirjallisuushistorioitsijat ovat arvelleet de Mornyn olleen transmies. Siinä missä Gauthier-Villars olisi halunnut Coletten olevan ikuinen koulutyttö, de Morny auttoi taiteilijaa kasvamaan täyteen mittaansa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Elokuvan ajankuva on toteutettu pilkulleen. Andrea Fleschin loistelias puvustus saa huokailemaan ihastuksesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Elokuva ei suinkaan ole ensimmäinen kirjailijasta kertova elämäkerta. Näyttelijänä paremmin tunnettu Danny Huston ehti ensin. Hänen ohjaamansa draama Becoming Colette ilmestyi jo vuonna 1991. 

Colette *** 1/2

Sisältö jatkuu mainoksen alla