Haamu alkaa vainota yksinhuoltaja Annaa (Linda Cardellini) ja hänen kahta lastaan 1970-luvulla. Kuva: Warner Bros.
Haamu alkaa vainota yksinhuoltaja Annaa (Linda Cardellini) ja hänen kahta lastaan 1970-luvulla. Kuva: Warner Bros.

Uutuuselokuva Itkevän naisen kirous hämmentää: onko huumori tahallista vai tahatonta?

Meksikolainen kansantaru kertoo naisesta, joka hukutti kaksi lastaan saatuaan tietää miehensä uskottomuudesta. Naisen haamu La Llorona eli Itkevä nainen (Marisol Ramirez) alkaa vainota yksinhuoltaja Annaa (Linda Cardellini) ja hänen kahta lastaan 1970-luvulla.

Michael Chavesin kauhuelokuva Itkevän naisen kirous on jo kuudes Kirottu-universumiin kuuluva elokuva. Universumiin kuuluvat paitsi Kirottu-elokuvat, myös Annabelle- ja Nunna-leffat. Uutuus on pettymys leffojen faneille: luvassa on kliseistä kauhua, jonka ainut keino on säikyttely. Välillä on vaikea tietää, onko ohjaaja ohjannut elokuvan kieli poskessa, vai onko huumori tahatonta.

Itkevän naisen kirouksen tarinassa olisi ollut aineksia Hereditaryn kaltaiseksi psykologiseksi kauhuelokuvaksi, joka käsittelee uskottavasti äitiyden pimeitä puolia. Psykoottisesta äitiysmasennuksesta kärsivät naisethan ovat vaarassa satuttaa lapsiaan tai jopa tappaa heidät.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Anna on ammatiltaan sosiaalityöntekijä. Hän yrittää auttaa asiakastaan Patriciaa (Patricia Velásquez), joka on teljennyt lapsensa komeroon turvaan Itkevältä naiselta. Sosiaalityöntekijän silmin kyseessä ei kuitenkaan ole lasten suojelu, vaan tapon yritys. Elokuva kuitenkin sivuuttaa nämä teemat ja tyytyy pelottelemaan katsojia pelkillä erikoistehosteilla.

Mustaakin mustemmasta teemasta olisi saanut todella karmean elokuvan, jos sen olisi ohjannut esimerkiksi Roman Polanskin kaltainen mestari, jonka klassikko Rosemaryn painajainen möyri äidin alitajunnan pohjamudissa.

Itkevän naisen kirous lienee sijoitettu 1970-luvulle, koska sen ilmeisin esikuva on William Friedkinin vuonna 1973 ilmestynyt kauhuelokuvan virstanpylväs Manaaja. Itkevä nainen saa Annan lapset Samanthan (Jaynee-Lynne Kinchen) ja Chrisin (Roman Christou) kirouksensa valtaan ja äiti joutuu turvautumaan henkiparantaja Rafaelin (Raymond Cruz) apuun. 

Itkevän naisen kirous **

Sisältö jatkuu mainoksen alla