Penélope Cruz ja Antonio Banderas jatkavat yhteistyötä Pedro Almodóvarin kanssa melodraamassa Kärsimys ja kunnia.

Espanjalainen elokuvaohjaaja Pedro Almodóvar tunnetaan koskettavista melodraamoistaan, kuten vuonna 1999 ilmestyneestä elokuvastaan Kaikki äidistäni, ja räävittömistä komedioistaan, kuten hänen kansainvälisestä läpimurrostaan, vuonna 1988 ensi-iltansa saaneesta elokuvasta Naisia hermoromahduksen partaalla.

Tällä kertaa on vuorossa nostalginen melodraama Kärsimys ja kunnia. Pääosassa nähdään Antonio Banderas, joka aloitti uransa ohjaajan elokuvissa. 

Kärsimys ja kunnia on Almodóvarin omaelämäkerrallisin elokuva. Päähenkilö on kuusikymppinen elokuvaohjaaja Salvador Mallo, jonka elämä on jumissa. Mallo on niin masentunut, ettei hän pysty luovaan työhön.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Elämän rajallisuus on käynyt selväksi viimeistään selkäleikkauksen epäonnistuttua niin, että hän on joutunut kipulääkekoukkuun. Alakulon aallokossa hän kokeilee heroiinia ja jää koukkuun siihenkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mallo vaipuu yhä syvemmälle itseensä – ja lapsuudenmuistoihinsa. Mallon äitiä näyttelee toinen Almodóvarin vakiokasvo Penélope Cruz. Lämpimät muistot täyttävät kankaan.

Almodóvar tuntuu kaipaavan aikaan, jolloin elämä oli yksinkertaista ja elokuvatähdet elämää suurempia. Ohjaaja nostaa hattua suosikkinäyttelijälleen Marilyn Monroelle, jonka vuonna 1953 tähdittämästä intohimodraamasta Niagara nähdään katkelma.

Almodóvarin elokuvissa on usein sateenkaaritematiikkaa. Niin tälläkin kertaa. Mallo kohtaa uudelleen elämänsä miehen, mutta aika on ajanut taian ohi.

Elokuvaa on ollut tekemässä Banderasin ja Cruzin lisäksi muitakin Almodóvarin luottotekijöitä, joiden avulla hän on luonut omintakeisen tyylinsä. Tärkeimpiä heistä ovat säveltäjä Alberto Iglesias ja elokuvaaja José Luis Alcaine.

Kärsimys ja kunnia ***

Ensi-ilta 30.8.

Katso elokuvan traileri:


 

Vierailija

Mieskriitikot kehuvat, mutta minusta tämä oli tahmea ja itsesäälinen kuvaus "vanhenevasta" (peräti 60v) ohjaajasta, joka on saanut kaiken ja nyt marisee vaivojaan yltäkylläisyyden keskellä ja kaipaa lapsuuttaan. Ei mitään Almodovarin energiasta, huumorista, älystä, mutta ei myöskään mitään "kärsimyksen" syvyyttä. Paha.

Sisältö jatkuu mainoksen alla