ET
Kuvat: Mikko Hannula ja kustantajat
Kuvat: Mikko Hannula ja kustantajat

Alkuvuoden esikoisdekkarit vievät Turusta Tokioon ja Tukholmasta Doggerlandiin.

Minä kadoksissa

Seraphine on 25-vuotias ja juuri menettänyt ainoan vanhempansa. Isän kuolema johdattaa hänet kylmäävien kysymysten äärelle. Yhtäkkiä hän ei ole lainkaan varma, kuka on. Tästä alkaa salapoliisimatka menneisyyteen, ja Seraphine alkaa epäillä myös läheistensä todellista minää.

Emma Rous vaihtoi pari vuotta sitten eläinlääkärin työt kirjailijan uraan, ja esikoisteos kulkee vielä hieman honteloilla jaloilla. Parasta kirjassa on sen koukuttava peruskysymys: ”Olenko se, joksi aina olen itseäni luullut?” Pia Hyvönen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Emma Rous: Au pair. Minerva.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ääriaines saa äänen

Ruotsalaistoimittajan esikoisdekkari kertoo, mitä tapahtuu, kun maahanmuuttajien vastainen ryhmä alkaa murhata vihollisina pitämiään toimittajia.

Tarina juoksee monien eri silmien kautta, muun muassa murhaajan ja toimittajan. Se kuvaa erityisen hyvin, millaisin harhaisin päätelmin ääriaines perustelee itselleen vihansa ja verityönsä.

Aihe on ajankohtainen, juoni vetää ja dekkarissa riittää sivuja moneksi illaksi. Mari Manninen

Pascal Engman: Patriootit. WSOY.

Ajankohtainen

Helppo raha houkuttelee teinitytöt esiintymään somessa vähissä vaatteissa. Pian kuvaan astuvat kiristys, prostituutio ja murha. Kicki Sehlstedtin esikoiskirja piirtää tarkan kuvan seksuaalisen hyväksikäytön maailmasta. Siinä vasta aikuisuutta kohti kurkottavat nuoret ovat piittaamattomien aikuisten uhreja.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat Tukholman lähiöihin ja baareihin, mutta aihe on universaali. Samanlaista hyväksikäyttöä tapahtuu myös Suomessa. Ilja Ojala

Kicki Sehlstedt: Älä silmä pieni. Like.

Intohimoa Intiassa

Suosittu yhdysvaltalainen dekkarikirjailija Sujata Massey vaihtaa maata. Edellisessä dekkarisarjassa Rei Shimura selvitti rikoksia Japanissa, nyt nuori ja rämäpäinen juristi Perveen Mistry setvii intialaisia salaisuuksia 1920-luvulla.

Sarjan ensimmäisessä osassa avataan vähintään yhtä paljon intialaista kulttuuria ja naisten asemaa kuin murhan ratkomista. Mukana on aimo annos romantiikkaa ja suuria sydänsuruja. Jos on pitänyt Botswanaan sijoittuvasta Mma Ramotswe -dekkarisarjasta, pitää tästäkin. Mari Manninen

Sujata Massey: Murha Bombayssa. WSOY

Vanhempien piina

Poliisitarkastaja Yoshinobu Mikamin tytär katoaa. Samaan aikaan avataan uudelleen 14 vuotta aiemmin tapahtuneen murhan tutkinta.

Selvittämättä jääneen rikoksen uhri oli koulutyttö, ja ratkaisematon rikos painaa koko poliisilaitoista. Tarina on viipyilevä, ja sitä korostaa kirjan hahmojen japanilainen, tunteet verhoava käytös – sekä mittava sivumäärä.

Hideo Yokoyama (s. 1957) on kotimaassaan Japanissa suosittu ja palkittu kirjailija, mutta ensimmäinen suomennos saadaan vasta nyt. Ilja Ojala

Hideo Yokoyama: 64. Bazar.

Kiinnostava kotimainen

Turkulainen poliisin erikoisyksikkö selvittää ensimmäisenä tapauksenaan yritysjohtajan kuolemaa. Lukijalle on heti selvää, että joku on psykopaatti, mutta kuinka se liittyy kuolemaan? Poliiseillakin on mustat puolensa, pelinhimonsa ja seksi-addiktionsa.

Kirjailijanimen takana on iisalmelaiskaksikko Satu Roos ja Kaisa Nummela. Toinen on taustaltaan biokemisti, toinen psykologi, ja se näkyy juonessa.

Kuolemaan johtaneista tapahtumista ei kerrota suoraan, vaan ne paljastuvat lähinnä kuulusteluissa ja psykologin vastaanotolla, mikä vähentää jännitystä. Henkilöiden rakentelussakin on petrattavaa. Pirulainen on silti kiinnostava sarjan alku. Mari Manninen

Tomas Gads: Pirulainen. Bazar.


Kahdessa aikatasossa

Viisikymppinen komisario Karen Eiken Hornby on palannut takaisin lapsuutensa maisemiin menneisyyden taakkojen kanssa. Railakkaan juhlimisen jälkeen hän päätyy sänkyyn esimiehensä kanssa, vaikka lähes inhoaa pomoaan. Krapulaa ja ahdistusta ei helpota tieto siitä, että pomon ex-vaimo on murhattu ja Karen määrätään johtamaan tutkimuksia.

Tukholmalainen kirjailija Maria Adolfsson on sijoittanut tapahtumat kuvitteelliseen Doggerlandin saarivaltioon. Ratkaisu tuntuu aluksi oudolta, mutta hyvin rakennettu miljöö ja henkilöt pitävät tarinan otteessaan. Ilja Ojala

Maria Adolfson: Harha-askel. Tammi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla