Karl Ove Knausgård. Kuva: Antti Aimo-Koivisto
Karl Ove Knausgård. Kuva: Antti Aimo-Koivisto

Karl Ove Knausgård ei säästele lukijaansa. Ja sehän hänessä ihanaa onkin.

Jos olet joskus miettinyt, mitä pyörii parikymppisen nuoren miehen päässä, niin tämän jälkeen ei tarvitse sitäkään asiaa pohtia. Norjalaisen Karl Ove Knausgårdin megalomaanisten muistelmien suomentaminen on edennyt neljänteen osaan (yhteensä hän on muistellut elämäänsä kuuden kirjan verran, mikä on aika hyvin nelikymppiseltä ihmiseltä), jossa tuore ylioppilas hyppää vuodeksi Pohjois-Norjan perukoille opettajanhommiin.

Itseään muutamaa vuotta nuorempien oppilaiden luotsaaminen ei ole helppoa, kun silmien edessä pomppii peppuja, pieniä rintoja ja ah, niin kauniita silmiä. Karl-Oven elämän polttavin kysymys on päästä sänkyyn ja loppuun asti, sillä tähän asti hänen tekniikkansa on aina pettänyt ennen maaliviivaa.

Kirjailijan muistelmat ovat piinaavaa luettavaa, sillä hän ei kaunistele mitään. Överikännit, ennenaikaiset siemensyöksyt, masennus ja kirjailijahaaveet kuvataan knasumaisen tarkasti ja häpeilemättä. Mitä pitemmälle sarja etenee, sitä ärsyttävämmältä myös Karl-Ove alkaa vaikuttaa. Silti – tai juuri siksi – lukija ei voi olla rakastumatta yhä uudestaan tähän epätäydelliseen mieheen, jonka päästä syntyy täydellistä kirjallisuutta.

Karl Ove Knausgård: Taisteluni. Neljäs kirja.

Suom. Katriina Huttunen

(Like)

★★★★

Lue Me Naisten kaikki kirja-arviot täältä.