Kustannustoimittaja Alain (Guillaume Ganet) joutuu lukemaan paljastusteoksen näyttelijävaimonsa Selenan (Juliette Binoche) suhteesta. Kuva: Kinghill
Kustannustoimittaja Alain (Guillaume Ganet) joutuu lukemaan paljastusteoksen näyttelijävaimonsa Selenan (Juliette Binoche) suhteesta. Kuva: Kinghill

Ranskalaisen Olivier Assayasin ihmissuhdekomedia Rivien välissä sijoittuu Pariisin kulttuuripiireihin.

Olivier Assayasin ohjaamassa Rivien välissä -elokuvassa kustannustoimittaja Alain (Guillaume Ganet) ei suostu julkaisemaan naissuhteitaan teoksissaan ryöstöviljelevän kirjailijaystävänsä Léonardin (Vincent Macaigne) uutta romaania Päätepiste.

Omaelämäkerrallinen tilitys kertoo Alainin näyttelijävaimon Selenan (Juliette Binoche) ja Léonardin suhteesta. Léonardin puoliso, poliitikon avustajan työskentelevä Valérie (Nora Hamzawi), epäilee miestään uskottomuudesta, mutta ei halua kuulla totuutta. Sekavaa? Ei ihme, sillä elokuvan henkilöt eivät itsekään meinaa pysyä kärryillä suhteistaan.

Ihmissuhdesotkun selvittelyn lisäksi Rivien välissä käsittelee kulttuurin, kustannusalan ja journalismin kriisejä. Korkeakulttuuri on jäänyt populaarikulttuurin jalkoihin, kustannusalan on myllännyt digitalisaatio ja journalismi on menettänyt asemiaan blogeille. Lisäksi kuvataan politiikan totuuden jälkeistä aikaa. Kaikista neljästä ilmiöstä olisi luullut irtoavan huumoria.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Todellisia oivalluksia Rivien välissä tarjoaa kuitenkin vähän. Monet huomiot ovat jo aikansa eläneitä, kuten aikuisten värityskirjojen suosion tai tekstiviestirunouden ihmettely. Välillä kuullaan vanhaa valitusvirttä kulttuurin rappiosta, aivan kuin Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja olisi päässyt analysoimaan elokuvan teemoja. Välillä sorrutaan snobbailuun ja name droppailuun, jotka etäännyttävät katsojan, ihan kuin elokuva olisi tehty pienelle eliitille eivätkä sen teemat koskisi meitä kaikkia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Parhaimmillaan elokuva on keskittyessään henkilöidensä sekavien suhteiden selvittelyyn. Ja selvitettävää niissä riittää, sillä kaikilla on omat salaisuutensa. 

Rivien välissä ***

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla