Julia Roberts näyttelee Hollya, jonka narkkaripoikka Ben (Lucas Hedges) palaa yllättäen kotiin kesken vieroitushoidon. Kuva:  Cinemanse Oy
Julia Roberts näyttelee Hollya, jonka narkkaripoikka Ben (Lucas Hedges) palaa yllättäen kotiin kesken vieroitushoidon. Kuva: Cinemanse Oy

Uutuusdraama Paluu antaa kasvot Yhdysvaltojen opioidiepidemialle.

Tänä keväänä valkokankailla nähdään kaksi narkomaaninuorukaisen ja hänen vanhempansa suhteesta kertovaa draama. Kuukausi sitten sai ensi-iltansa Felix Van Groeningenin tositapahtumiin pohjaava Beautiful Boy, joka kuvasi asetelmaa isän perspektiivistä. Nyt on vuorossa Peter Hedgesin ohjaama Paluu, jonka näkökulma on äidin. Julia Roberts näyttelee Hollya, jonka joulun vietto häiriintyy, kun hänen narkkaripoikansa Ben pälähtää yllättäen kotiin kesken vieroitushoidon.

Paluu sortuu samoihin virheisiin kuin Beautiful Boy. Se käsittelee rumaa asiaa eli narkomaniaa kaunistellen. Sen sijaan, että Ben olisi elämää nähneen näköinen, hänen rooliinsa on valittu ohjaajan poika Lucas Hedges, joka näyttää kiltiltä pikkupojalta. Syynä lienee se, että katsojan oletetaan olevan helpompi tuntea sympatiaa häntä kohtaan kuin realistisemmin narkomaania muistuttavaa näyttelijää kohtaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sama ongelma koskee koko elokuvaa. Narkomania on hirvittävä sairaus, mutta sitä ei uskalleta kuvata kaikessa rujoudessaan. Niinpä Benin koettelemukset jäävät pinnallisiksi ja elokuva saa vain hetkittäin kiinni todellisuudesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Paluu uskaltaa kuitenkin käsitellä asioita edes hieman rohkeammin kuin Beautiful Boy. Leffa sivuaa jopa seksuaalista hyväksikäyttöä, jonka uhriksi monet narkomaanit joutuvat. Elokuva myös kommentoi Yhdysvaltojen opioidiepidemiaa.

Benin riippuvuus alkaa samalla tavalla kuin monien hänen kohtalontovereidensa. Ben joutuu 14-vuotiaana lumilautailuonnettomuuteen ja lääkäri määrää hänelle kipulääkkeitä. Äiti huolestuu, voisivatko lääkkeet aiheuttaa riippuvuutta, mutta puoskari vakuuttaa hänelle, että eivät. Elokuvan tekijät korostavat, että tämä kaikki voisi tapahtua kenelle tahansa, onhan Ben on niin sanotun hyvän perheen poika.

Julia Robertsin on ylistetty tekevän elokuvassa elämänsä roolityön. Rohkenen olla eri mieltä. Näyttelijän tunneskaala ei ole tarpeeksi laaja kuvaamaan äidin ristiriitaisia emootioita, jotka häilyvät toivosta luovuttamiseen ja epätoivosta syyllisyyteen. 

Paluu ***

Sisältö jatkuu mainoksen alla