Sarjamurhaajien ihannointia vai kelpo viihdettä? Batmanin Jokerista kertova Joker tulee jakamaan mielipiteet, kirjoittaa elokuvakriitikko Martta Kaukonen.

Todd Phillipsin DC Comics -sarjakuvafilmatisointi Joker kertoo, miten Batmanin arkkivihollisesta Jokerista tuli Jokeri.

Elokuva on ehdottomasti synkin Batman-filmatisointi. Leffassa on tuskin ollenkaan sarjakuvamaisia piirteitä. Sen sijaan se on lähes inhorealistinen kuvaus 1980-luvun alun New Yorkista (vaikka tapahtumapaikkana onkin Gotham City).

Genre on psykologinen jännäri. Jokerin naamion takaa paljastuu psyykkisesti sairas stand up -koomikon alku Arthur Fleck. Nimiosaa näyttelee Joaquin Phoenix.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Elokuva on aiheuttanut jo ennen ensi-iltaansa kohuja. Se onkin ristiriitaista katsottavaa. Leffan on tulkittu ihannoivan sarjamurhaajia, onhan Jokeri sarjamurhaaja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tulkinta ei ole kaukaa haettu. Leffassa on kohtaus, joka sijoittuu Pogo’s nimiselle stand up -klubille. Klubin nimi on viittaus tosielämän sarjamurhaaja John Wayne Gacyyn, joka esiintyi Pogo-nimellä klovnina lastenjuhlissa. Ohjaaja Phillips ennakoi tulkintaa Jokerin suulla. Jokeri esiintyy televisiossa ja kertoo katsojille olevansa kyllästynyt siihen, että joku muu kuin hän itse saa päättää, mikä on oikein ja väärin. Ohjaaja tuntuu sanovan, että hän tehnyt sellaisen elokuvan kuin halusi, muiden tulkinnoista viis.

Elokuvan ilmeisin vertailukohta on Lars von Trierin sarjamurhaajakuvaus The House That Jack Built, joka ilmestyi viime vuonna. Siinä missä von Trierin teos on tekotaiteellinen ja kuolettavan tylsä, Joker on kaikessa painostavassa ahdistavuudessaankin viihdyttävä. Monet katsojat ovat jo tympääntyneet von Trierin – ja monien muiden miesohjaajien – tapaan mässäillä naisiin kohdistuvalla väkivallalla. Joker-leffassa ei näytetä kunnolla yhtään naisen murhaa, mutta miehiä lahdataankin sitä verisemmin ja raaemmin.

Leffa sisältää useita silmäniskuja elokuvan ystäville. Niistä hauskin on Robert De Niron rooli talk show -isäntänä, jota Fleck ihailee pakkomielteisesti. Asetelma on tuttu Martin Scorsesen vuonna 1983 ilmestyneestä mustasta komediasta Koomikkojen kuningas, jossa De Niro itse näytteli stand up -koomikon urasta haaveilevaa miestä, joka stalkkasi Jerry Lewisin näyttelemää koomikkoa.

Joaquin Phoenix tekee elämänsä roolin Jokerina. Näyttelijälle voisi varmuudella ennustaa Oscar-palkintoa, mutta koska elokuva jakaa niin vahvasti mielipiteitä, kunnianosoitus jää todennäköisesti kuitenkin saamatta.

Joker ****

Ensi-ilta 4.10.

Vierailija

Tietääkseni Oscar-palkinto jaetaan näyttelijän taitojen ja heittäytymisen mukaan eikä sen, kuinka paljon kukkahattutädit ja kriitikot kyseistä elokuvaa arvostelevat. Outo johtopäätös toimittajalta. Hyvää mainosta muuten elokuvalle tämä kritisointi.

Vierailija

Jos olet viime vuosina Oskareita katsonut, niin siellä nimenomaan vaikuttaa tuloksiin kaikki epäolennaisuudet. Koska me too - kampanja sekä naisten ja vähemmistöjen oikeudet ovat pinnalla, niitä aiheita käsittelevät/sisältävät elokuvat pokkaavat pystejä, vaikka ovat elokuvina susipaskoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla