Hank Thompson (Danny Glover), Cliff Robertson (Bill Murray) ja Ronald Peterson (Adam Driver).
Hank Thompson (Danny Glover), Cliff Robertson (Bill Murray) ja Ronald Peterson (Adam Driver).

The Dead Don’t Die on itsetietoinen elokuva, joka leikittelee erilaisilla metatasoilla.

Öljyn poraaminen napa-alueilla on johtanut siihen, että maapallo on nyrjähtänyt akseliltaan. Ympäristökatastrofin seurauksena aurinko laskee myöhemmin ja päivä pitenee. Kuolleet muuttuvat zombeiksi ja nousevat haudasta vainoamaan eläviä.

Pikkukaupungin kytät Cliff Robertson (Bill Murray) ja Ronnie Peterson (Adam Driver) yrittävät puolustaa reviiriään.

Amerikkalainen Jim Jarmusch tunnetaan velmuista komedioistaan, kuten Broken Flowers. Tällä kertaa on vuorossa tyylikäs ja visuaalisesti ansiokas kauhukomedia The Dead Don’t Die, joka haistattelee ilmastoskeptikoille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ohjaaja on Kaurismäen veljesten ystävä ja hän on myös vieraillut heidän järjestämillään Sodankylän elokuvajuhlilla. Liekö idea yöttömään yöhön sijoittuvasta kauhuelokuvasta syntynyt juuri Sodankylässä keskiyön auringon valossa?

The Dead Don’t Die on hyvin itsetietoinen elokuva. Se leikittelee erilaisilla metatasoilla. Leffan henkilöt ihmettelevät, miksi joka paikassa soi elokuvan nimeä kantava Sturgill Simpsonin biisi. Ronnie tietää kertoa syyn: onhan kyseessä leffan tunnusbiisi. Välillä hahmot kyselevät toisiltaan, improvisoiko toinen vai noudattaako hän käsikirjoitusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Leffassa nähdään kokonainen kööri ohjaajan luottonäyttelijöitä. Murrayn ja Driverin lisäksi mukana ovat myös Tilda Swinton, Steve Buscemi ja muusikkoina paremmin tunnetut Iggy Pop ja Tom Waits.

Swinton saa tehdä jälleen hyvin eksentrisen roolin hautausurakoitsijana, joka on viehtynyt samuraimiekkailuun. Buscemin ”Make America White Again” -tekstillä koristettua lippalakkia käyttävä idioottimaisen rasistin hahmo on ohjaajan tapa näyttää keskisormea Trumpille. Nuorta polvea edustavat Selena Gomez ja Austin Butler hipstereinä, jotka osuvat pikkukaupunkiin sattumalta juuri zombien hyökkäyksen aikana. 

The Dead Don’t Die, *** 1/2

Sisältö jatkuu mainoksen alla