Kodin Kuvalehti
”Yritän eläytyä etenkin siihen, miten Jeesus kohtasi kaikki ihmiset tasavertaisina”, näyttelijä Eric Barco sanoo. Kuva: <span class="photographer">Amanda Aho</span>
”Yritän eläytyä etenkin siihen, miten Jeesus kohtasi kaikki ihmiset tasavertaisina”, näyttelijä Eric Barco sanoo. Kuva: Amanda Aho

Heikkous on voimaa, eikä tyyntä kaipaavan pidä pelätä myrskyä. Tommy Hellstenin kirjoista tutut paradoksit puhuttelevat näyttelijä Eric Barcoa, joka esittää pääsiäisnäytelmässä Jeesusta.

Muutama vuosi sitten Eric Barcolla, 25, oli opinnoissaan raskas vaihe, mikä vaikutti nuoren näyttelijän ajatuksiin. Hän alkoi etsiä vastauksia siihen, mikä auttaisi häntä eteenpäin.

”Etsin tukea siihen, miten itseään voisi auttaa jaksamaan. Tommy Hellstenin kirja Saat sen, mistä luovut oli minulle silmiä avaava. Lauseen paradoksaalisuus oli havahduttavaa.

Jos kaipaa tyyneyttä, ei pidä pelätä myrskyjä. Jos ei yritä piilottaa heikkouksiaan, onkin voimakkaimmillaan. Jos puskee väkisin jotain kohti, se tuntuu menevän vain kauemmas.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sisältö jatkuu mainoksen alla
”Jeesuksen rooli on iso. Eniten siinä jännittää, että se on niin universaali”, sanoo Eric Barco. Kuva: Sakari Röyskö
”Jeesuksen rooli on iso. Eniten siinä jännittää, että se on niin universaali”, sanoo Eric Barco. Kuva: Sakari Röyskö

Välillä pitää olla tila sille, että voi vain luovuttaa.

Sama pätee kroppaankin. Kun lihakset ovat jännittyneinä, ei saa aikaan sitä, minkä saisi rentoutuneena. Olen taipuvainen stressaantumaan, ja minulle jooga on irti päästämisen tapa. Välillä pitää olla tila sille, että voi vain luovuttaa.

Vasta kun ymmärtää, ettei tarvitse yrittää olla mitään muuta kuin itsensä, saa koko potentiaalinsa käyttöön. Itseä ei pidä verrata toisiin ihmisiin vaan eiliseen itseensä.”

Eric Barco esittää tänä vuonna Helsingin perinteisen Via Crucis -pääsiäisvaelluksen Jeesusta. 25-vuotias Eric on nuorin Via Cruciksen Jeesuksista, joita on ennen häntä ollut 21. Hän on teatteritaiteen kandidaatti Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta.

Via Crucis -pääsiäisvaellus kuljetaan lauantaina 20.4. kello 21 alkaen Helsingin keskustassa. Reitti etenee Kaisaniemen puistosta Suomen Pankille ja päättyy Tuomiokirkon portaille. Vaelluksen jälkeen kello 23 Tuomiokirkossa alkaa pääsiäisyön messu.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Eric suosittelee

Festivaali: Querelle-festivaali järjestetään Helsingissä Train Factorylla. Ihmisten erilaisuus on suuri rikkaus, siksi arvostan tällaisia festareita. Mukana on nimekkäitä esiintyjiä ja puhujia. Musiikki on poppia, räppiä ja hiphopia.” querelle.fi

Näytelmä: Pimeässä olemisesta on Teatterikorkeakoulun liikkuva esitys, joka tapahtuu teatteritilojen ulkopuolella. Esityksen aikana muun muassa katsotaan auringonlasku. Odotan jonkinlaista esityksellistä meditaatiota.” uniarts.fi

Elokuva: Call Me By Your Name on kaunis kuvaus rakkaudesta ja visuaalisesti upea elokuva. Se on itselleni läheinen siksikin, että juureni ovat Pohjois-Italiassa ja elokuva on kuvattu siellä. Käsikirjoitus on hieno.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla