Kuvat
Universal Pictures
Emman puvustus hivelee silmiä, eikä lavastuskaan ole hullumpi.
Emman puvustus hivelee silmiä, eikä lavastuskaan ole hullumpi.

Uusin Emma-filmatisointi on hurmaava romanttinen komedia, jonka puvustus on jokaista hatun höyhentä myöten täydellinen.

Eletään 1800-luvun alkua. 21-vuotias Emma Woodhouse (Anya Taylor-Joy) karttaa itse avioliittoa, mutta hieroo mielellään muiden naimakauppoja. Emma onnistuu keittämään sakean ihmissuhdesopan, kun hän keksii, että hänen aviottomana lapsena syntynyt ystävänsä Harriet (Mia Goth) sopisi yhteen pastori Philip Eltonin (Josh O’Connor) kanssa. Harrietilla on kuitenkin jo mielitietty, maanviljelijä Robert Martin (Connor Swindells).

Emman vehkeilyä seuraa vierestä hänen ystävänsä George Knightley (Johnny Flynn), jolla on itselläänkin lämpimiä tunteita – mutta ketä kohtaan?

Jane Austenin vuonna 1815 ilmestynyt romaani Emma on filmatisoitu useaan otteeseen. Tunnetuimpia versioita ovat Alicia Silverstonen tähdittämä Clueless vuodelta 1995 ja Gwyneth Paltrow’n tähdittämä Emma vuodelta 1996. Nyt on vuorossa Autumn de Wilden esikoisenaan ohjaama ja uusiseelantilaisen kirjailijan Eleanor Cattonin (Valontuojat ja Harjoitukset) käsikirjoittama hurmaava romanttinen komedia Emma.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Emman huumori on kahdenlaista: melskaavaa ja hillittyä. Etualalla koheltavat Emman luulotautinen isä Henry, jota näyttelee tutuilla maneereillaan brittikoomikko Bill Nighy, sekä Emman suupaltti ystävä neiti Bates (Miranda Hart).

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hienovaraisempaa huumoria revitään kartanon palvelijoista. He häilyvät taustalla melkein joka kohtauksessa, mutta heidän mielipiteensä rikkaiden oikuista voi lukea vain vaivihkaisista katseista tai nykivistä suupielistä.

Emman puvustus ja lavastus ovat huippuluokkaa. Puvustaja Alexandra Byrnellä on jo takkansa reunuksella yksi Oscar-palkinto vuonna 2007 ilmestyneestä elokuvasta Elisabet – Kultainen aikakausi, johon hän loihti Elisabet I:tä näytelleen Cate Blanchettin upean garderobin. Katsoja voi siis luottaa siihen, että Emman asut ovat täydellisiä hattujen jokaista höyhentä myöten.

Lavastaja Stella Fox tekee hänkin parhaansa. Emman ja hänen ystäviensä kartanot hohtavat ihanan suloisissa pastelliväreissä kuin macaronit. MK

Emma ***1/2

Ensi-ilta 6.3. Elokuva on vuokrattavissa 20.3. eteenpäin Viaplay- ja Elisa Viihde -suoratoistopalveluista.

Juttua muokattu 19.3. klo 12.11 ja 20.3. klo 8.40: lisätty tieto Viaplay- ja Elisa Viihde -saatavuudesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla