Amerikankiinalainen Lulu Wang ohjasi sukunsa kokemuksista draaman Jäähyväiset.

Kiinassa ei ole tapana kertoa parantumatonta sairautta sairastavalle, että tämä on kuolemassa.

Niinpä kun elokuvaohjaaja Lulu Wangin isoäiti Nai Nai sai vuonna 2013 syöpädiagnoosin ja lääkärit ennustivat hänellä olevan vain kolme kuukautta elinaikaa, suku salasi mummolta totuuden.

Wang ohjasi – länsimaisen katsojan näkökulmasta – uskomattomista tositapahtumista ihmissuhdedraaman Jäähyväiset.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ohjaajan alter ego on 30-vuotias amerikankiinalainen sinkku Billi (roolista Golden Globella palkittu Awkwafina). Billin sukulaiset haluavat jättää isoäiti Nai Naille (Zhao Shuzen) jäähyväiset. He keksivät järjestää Billin serkulle Hao Haolle (Chen Han) ja tämän japanilaiselle morsiamelle Aikolle (Aoi Mizuhara) suuret häät tekosyyksi, jonka varjolla suku voisi kokoontua Kiinaan hyvästelemään mummin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jäähyväiset kuvaa osuvasti länsimaalaisen ja aasialaisen kulttuurin yhteentörmäyksiä.

Billi on syntynyt Kiinassa ja muuttanut vanhempiensa kanssa Yhdysvaltoihin kuusivuotiaana. Kumpikin kulttuuri elää hänessä edelleen, mutta amerikkalainen vie voiton. Billi ei voi ymmärtää suvun tapaa käsitellä isoäidin sairautta. Hänestä se on valehtelemista, kun taas sukulaiset ajattelevat suojelevansa mummoa.

Katsoja oppii ymmärtämään kumpaakin näkemystä.

Asiaa katsotaan vuoroin kummaltakin katsantokannalta niin, että katsoja oppii ymmärtämään kumpaakin näkemystä. Elokuvassa parasta onkin se, että se tarkastelee kiinalaista kulttuuria länsimaisesta perspektiivistä, mutta samalla kuitenkin myös sisältä käsin.

Billin juuret Kiinassa mahdollistavat kaksoisvalotuksen. Sen sijaan, että aasialaista elämäntapaa tutkittaisiin suurennuslasin läpi kuin vierasta ja eksoottista hyönteislajia, katsoja saa tulkikseen Billin, joka ei ainoastaan ihmettele, vaan myös ymmärtää sukulaisiaan.

Jäähyväiset *** 1/2

Ensi-ilta 24.1.

Sisältö jatkuu mainoksen alla