Hannu-Pekka Björkman on pääosassa  mustassa komediassa Ihmisen osa, joka perustuu Kari Hotakaisen vuonna 2009 ilmestyneeseen samannimiseen romaaniin. Kuva: Kuokkasen Kuvaamo © Bufo 2018
Hannu-Pekka Björkman on pääosassa mustassa komediassa Ihmisen osa, joka perustuu Kari Hotakaisen vuonna 2009 ilmestyneeseen samannimiseen romaaniin. Kuva: Kuokkasen Kuvaamo © Bufo 2018

Uutuuselokuva Ihmisen osa luottaa myötähäpeään.

Malmikuntaan perhe ei pidä yhteyttä. Aikuisten lasten elämä menee sekaisin, kun maalla asuvat vanhemmat (Leena Uotila ja Asko Sarkola) päättävätkin yhtäkkiä vierailla jälkikasvunsa luona Helsingissä. Kaikilla kolmella lapsella on salaisuutensa. Perheen poika (Hannu-Pekka Björkman) on tehnyt konkurssin, mutta esittää yhä menestyvää toimitusjohtajaa. Vanhempi sisko (Ria Kataja) paahtaa töitä niin, ettei juuri ehdi nähdä 12-vuotiasta tytärtään. Nuorempi sisko (Armi Toivanen) elää lesbosuhteessa, mutta on tukevasti kaapissa.

Kari Hotakaisen lakoninen huumori pääsi oikeuksiin vuonna 2002 valmistuneessa hillittömän hauskassa tv-komediasarjassa Tummien vesien tulkit. Sarjan pääosassa seikkaili Hannu-Pekka Björkmanin näyttelemä autokauppias Raimo Virtanen. Hannu-Pekka Björkman on pääosassa myös Juha Lehtolan ohjaamassa mustassa komediassa Ihmisen osa, joka perustuu Kari Hotakaisen vuonna 2009 ilmestyneeseen samannimiseen romaaniin.

Elokuva on pettymys Hotakaisen iskevän huumorin ystäville. Huumori perustuu myötähäpeän tunteeseen à la Solsidan, mutta jää samalla tavalla puolitiehen kuin Pamela Tolan marraskuun lopussa ensi-iltansa saaneessa seksikomediassa Swingers. Melkein naurattaa, muttei sitten kuitenkaan. Nauru tukehtuu kurkkuun viimeistään Sarkolan näyttelemän juntti-isän rasistisia ja homofobisia juttuja kuunnellessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Elokuvan käsikirjoitus on hahmoton eikä se oikein muodosta kokonaisuutta. Tilanteet jäävät irrallisiksi eikä niitä ole vedetty tarpeeksi yhteen. Elokuvassa parasta – mutta myös ongelmallisinta – ovat mielikuvitukselliset tilanteet, joihin Björkmanin hahmo joutuu. Hän esimerkiksi asustelee konkurssiin menneen firmansa purkutyömaalla ja ruokkii itsensä kiertämällä tuntemattomien ihmisten hautajaisia.

Välillä tilanteet naurattavat, mutta toisaalta ne myös syövät elokuvan uskottavuutta. Kaikki vedetään niin överiksi, että elokuvan maailmaan on vaikea uskoa. Se mikä toimii kirjallisuudessa ei toimikaan elokuvassa. Henkilöhahmot jäävät hahmoiksi eikä heistä tule kokonaisia ihmisiä. Tuntuu, että hyvät näyttelijät ovat välillä itsekin hukassa roolihenkilöidensä kanssa. Kari Hietalahden karikatyyrimäinen konsultti on elokuvan hauskin ja uskottavin hahmo. Konsulttejahan ei voi koskaan parodioida yli, he kun hoitavat sen varsin hyvin itsekin. 

Ihmisen osa ** 1/2

Oletteko tosissnne????

Mitäs ihmeen vikaa konsulteissa on? "Konsulttejahan ei voi koskaan parodioida yli, he kun hoitavathan sen varsin hyvin itsekin", kirjoittaja kirjoittaa. Kaikki konsultit? Aina ja kaikkialla? 

Tällainen asenteellisuus kaikkia konsultteja - siis oman alansa asiantuntijoita-  vastaan on ensinnäkin yleistä, sitten tyhmää ja kolmanneksi hyvin vaarallista.

En tiedä elokuvan konsulttimaailmasta mitään, mutta luulisi, että lehden lukijoissakin on asiantuntijoita monilta eri aloilta. Miten ihmeessä lehdellä on varaa tällaiseen täydelliseen tyhmyyteen?

Sisältö jatkuu mainoksen alla