Saoirse Ronan ja Timothée Chalamet hurmaavat Pikku naiset -tyttökirjan feministisessä tulkinnassa.

Yhdysvalloissa riehuu sisällissota. Marchin perheen teini-ikäisiä tyttäriä Jota (Saoirse Ronan), Megiä (Emma Watson), Amya (Florence Pugh) ja Bethiä (Eliza Scanlen) uhkaa lapsuuden loppu: avioliitto. Sisaruus saa väistyä aviomiesten tieltä.

Louisa M. Alcottin omaelämäkerrallinen tyttökirja Pikku naisia on rakastettu klassikko vuodelta 1868. Teos on filmatisoitu seitsemän kertaa. Kenties parhaiten muistetaan Gillian Armstrongin vuonna 1994 ohjaama versio, jonka pääosassa Jon roolissa nähtiin Winona Ryder.

Nyt on vuorossa ohjaaja Greta Gerwigin näkemys, joka painottaa romaanin feminismiä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Draama alkaa Alcottin sitaatilla: ”Minulla on ollut niin paljon vaikeuksia, että kirjoitan siksi iloisia tarinoita.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Iloinen on Gerwigin elokuvakin, mutta se antaa silti lohduttoman kuvan naisen asemasta 1800-luvun lopun Yhdysvalloissa. Naiset eivät voi ansaita elantoaan, joten heidän on tehtävä hyvä naimakauppa. Rakkaudesta viis, avioliitossa on kysymys taloudellisesta sopimuksesta. 

Kirjailijan ammatista haaveileva Jo saa tuta, että kunnianhimo ja luovuus ovat ominaisuuksia, jotka menevät naisella täysin hukkaan. Jo toteaa, ettei hänellä ole naisia kirjallisina esikuvina, ellei sitten Brontën sisaruksia oteta lukuun – poikkeuksena, joka vahvistaa säännön. Nainen ei voi olla nero.

Greta Gerwig osoittaa olevansa yksi nykyhetken lahjakkaimmista ohjaajista. Seuraavaksi ohjaajalta nähdään Barbie-nukesta kertova elokuva. 

Leffa on täynnä feministisiä piikkejä, jotka voi tulkita Gerwigin esittämäksi kritiikiksi Hollywoodille. Marchin sisarukset esimerkiksi toteavat, että perhe-elämää ei ole pidetty tarpeeksi kiinnostavana aiheena kirjallisuudessa. Mutta jos aiheesta kirjoitettaisiin, siitä tulisi tärkeä. 

Saoirse Ronan tekee elämänsä roolin itsenäisenä ja itsepäisenä Jona. Call Me by Your Name -leffasta tähteyteen ponnistanut Timothée Chalamet hurmaa Marchin sisarusten pauloihin jäävänä naapurina Lauriena. Laura Dern osoittaa jälleen kerran lahjansa sisarusten äitinä Marmeena, joka avioliiton ja äitiyden valittuaan kannustaa tyttäriään näkemään maailmaa.

Elokuva on kuvattu hurmaavan kauniisti. Yorick Le Saux’n nostalgiset kuvat ovat kuin maalauksia. Jacqueline Durranin käsialaa oleva puvustus häikäisee. Erityisesti lukuisissa tanssiaiskohtauksissa nähdään toinen toistaan loisteliaampia luomuksia.

Pikku naisia ****

Ensi-ilta 31.1.

Sisältö jatkuu mainoksen alla