Me Naiset
|
Susanna Koivisto
Bregman uskoo, että ihmiset, joilla on hienoin LinkedIn-profiili, tekevät usein turhinta työtä. Kuva: Shutterstock
Bregman uskoo, että ihmiset, joilla on hienoin LinkedIn-profiili, tekevät usein turhinta työtä. Kuva: Shutterstock

Rutger Bregman uskoo, että mikäli ihmiset keskittyisivät vähemmän itseensä ja enemmän yhteiskuntaan, moni ongelma ratkeaisi. 

– Nykysukupolvi on pilalle hemmoteltu, toteaa hollantilaiskirjailija Rutger Bregman, 30, joka on tällä hetkellä vierailulla Suomessa. 

Bregmanin mukaan, siinä missä isovanhempamme taistelivat hyvinvointivaltion ja tasa-arvon puolesta, nykyajan ihmiset keskittyvät itseensä. Heitä kiinnostaa vain oma varallisuus, omien ongelmien ratkaiseminen ja hyvännäköinen LinkedIn-profiili. 

– Ennen ihmisillä oli mielenkiintoisia mielipiteitä ja tylsä yksityiselämä. Nykyään ihmisten henkilökohtainen elämä on jännittävää ja julkinen elämä todella tylsää. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Et oikeasti ole niin erityinen

– Syy, miksi ihmiset ovat itsekkäitä ja masentuneita on, että he uskovat olevansa erityisiä. Vielä 1950-luvulla vain 12 prosenttia ihmisistä vastasi kyllä, jos heiltä kysyttiin, ovatko he erityisiä. Nykyään tuo osuus oin jopa 80 prosenttia. Todellisuudessa emme kuitenkaan ole niin erityisiä, Bregman kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Siinä missä McDonald's on myrkkyä keholle, televisio on myrkkyä mielelle. Jos minulta kysytään, kaikkien pitäisi heittää televisio ikkunasta ulos, hän esittää. 

Bregmanin mukaan ei ole sattumaa, että nykyään yhä useammat kärsivät masennuksesta, ahdistumisesta tai loppuunpalamisesta. 

– Itsensä sijaan ihmisten tulisi keskittyä ympäröivään yhteiskuntaan ja toimia yhdessä. Masennusta kohdellaan yksilön ongelmana ja siihen annetaan lääkkeitä. Todellisuudessa pitäisi keskittyä siihen, mitä yhteiskunnassa voisi muuuttaa, etteivät ihmiset olisi niin masentuneita, hän ehdottaa. 

Rutger Bregman uskoo myös perustuloon ja 15 tunnin työviikkoihin. Kuva: Stephan Vanfleteren

Työelämän vaiettu salaisuus: suurin osa työstä on paskaa

Bregman ei uskokaan onnellisuuden tavoitteluun, vaan merkityksellisyyden. 

– Kukaan ei halua olla koko aikaa lomalla, edes rikkaat eivät tee niin. Sen sijaan ihmiset ovat kiinnostuneita hyvästä ja merkityksellisestä elämästä. Joskus siihen kuuluu kärsimystä ja takapakkia. 

Bregmanin mukaan työelämän vaiettu salaisuus on, että suurin osa työstä on paskaa. Kun nuoret miettivät, mitä he haluavat tehdä elämällään, heidän vanhempansa kehottavat hankkimaan työn, josta maksetaan hyvin. 40-vuotiaina he tajuavat olevansa masentuneita ja tekevänsä paskaduunia rahoittaakseen asioita, jotka ovat heille tärkeitä. Silloin ihmiset vaihtavat alaa ja alkavat tehdä jotain, millä on todella merkitystä. 

Merkityksellisiä töitä ovat Bregmanin mukaan esimerkiksi roskakuskin ammatti: jos kaikki roskakuskit menisivät lakkoon, ihmiset huomaisivat sen heti. Bregman uskoo perustuloon ja siihen, että mikäli merkityksellisten töiden tekijöille maksettaisiin paremman palkkaa ja paskaduunien tekijöille vähemmän, ihmiset olisivat onnellisia. Perustulo on yksi hänen keskeisimmistä teemoistaan hänen tänään suomeksi julkaistussa kirjassa Ilmaista rahaa kaikille ja muita ideoita, jotka pelastavat maailman (Atena). Kirja on noussut Alankomaissa bestselleriksi, sen oikeudet on myyty yli 30 kielelle, ja se on sysännyt liikkeelle perustuloa kannattavan ryhmän. Bregman on kirjoittanut yhteensä neljä kirjaa ja ollut kahdesti ehdolla European Best Prize -palkinnon saajaksi.

Juttua muokattu 23.8. klo 10:49 päivitetty tieto siitä, kuinka monelle kielelle kirjan oikeudet on myyty 

Vierailija

Niin, mutta miksi ovat tällaisia? Sanoisin, että heille on (ja osittain omallekin sukupolvelle) tällaista mielikivaa myyty. Sitähän "pitää" myydä itsensä Linkedinissä ja olla erityinen, erottua työnhakijajoukosta. Kuten yksi noin kolmekymppinen mies sanoi: "Minista piti tulla "jotain"", kun kärvisteli työttömänä ja rahattomana. Kaupalliset opinnot ammattikorkeakoulussa olivat jääneet kesken. Hän tykkää lapsista ja minusta hän sopisi koulukäyntiavustajaksi, minkö yritin myös hänelle ehdottaa, mutta sehän ei ollut "jotain". Mieluimmin sitten ilmeisesti miettii miten saa seuraavan päivän ruuat, kun on täysin p.a.

Vierailija

Slothking kirjoitti:
Perustele väitteesi.

Nykyinen yhteiskunta on paljon toimivampi, tasa-arvoisempi, vähemmän väkivaltainen kuin se on koskaan aiemmin ollut. Sinun kommenttisi peilaa enemmän sinun asennettasi muita ihmisiä kohtaan kuin todellisuutta yhteiskunnasta.

Nykyihmiset ovat ansarikukkia, jotka pahoittavat mielensä ja loukkaantuvat hyvin pienistä asioista. Tämä ei ole mikään suotuisa kehitys, sillä se aiheuttaa riitaa, perfektionismia, välinpitämättömyyttä kaikkien muiden asioista paitsi omista. Jokainen luulee olevansa uniikki lumihoiutale, jota muiden pitää kunnioittaa ja arvostaa, joka muiden pitää hyväksyä ja joka ansaitsee vain parasta. Mutta samalla on unohtunut, että ansaitseminen suomen kielen sanana tarkoittaa palkkaa, ja palkkaa ei voi saada tyhjästä. Kunnioitus ansaitaan, sitä ei oteta huutamalla kovempaa kuin muut, ei uhriutumalla, eikä vikojen ulkoistamisella toisiin ihmisiin siinä missä omat viat jäävät näkemättä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla