Kirjailija Joe Castleman (Jonathan Pryce) on hänen vaimonsa Joanin (Glenn Close) luomus. Kuva: Graeme Hunter / Meta Film London Ltd
Kirjailija Joe Castleman (Jonathan Pryce) on hänen vaimonsa Joanin (Glenn Close) luomus. Kuva: Graeme Hunter / Meta Film London Ltd

Glenn Closen tähdittämä draama The Wife paljastaa naisen kirjailijamestarin takana.

Kaiken takana on nainen. Kirjailija Joe Castlemanille tuo nainen on hänen vaimonsa Joan (Glenn Close). Joan on tukenut miehensä uraa aina siitä asti, kun he – yliopisto-opiskelija ja lehtori – aloittivat suhteen 1950-luvulla. Vuonna 1992 Joen ura huipentuu viimein kauan odotettuun Nobel-palkintoon. Castlemanit lähtevät noutamaan palkintoa Tukholmasta. Matkan aikana alkaa pikkuhiljaa paljastua, mitä kaikkea Joan on ollut valmis uhraamaan Joen uran eteen.

Ruotsalainen Björn Runge filmatisoi Meg Wolitzerin toistaiseksi suomentamattoman romaanin The Wife, joka ilmestyi vuonna 2004. Draaman skandalöösi aihe on tuttu niin kirjallisuus- kuin taidehistoriastakin. Mikä rooli vaimolla on ollut miehensä taiteessa? Onko hän omistautunut miehen uralle hoitamalla kodin ja lapset, niin että mies on voinut keskittyä luomiseen? Vai onko hän jopa luonut itse miehensä teokset ja antanut tämän ottaa töistä kaiken kunnian?

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jälkimmäisestä tapauksesta käy esimerkiksi ranskalainen kirjailija Colette (1873– 1954). Colette antoi miehensä Henry Gauthier-Villarsin julkaista ensimmäiset neljä romaaniaan omissa nimissään, niin kuin joulukuun alussa ensi-iltansa saanut kirjailijan nimeä kantava draama kertoo. Vastaavia tapauksia paljastuu historian uumenista silloin tällöin – ja tulee varmasti paljastumaan jatkossakin. Miksi? Siksi, ettei naisten tekemää taidetta ole arvostettu, ostettu tai edes julkaistu (taidetta tekevien naisten kanssa jutellessa saa usein sellaisen vaikutelman, että miesten ja naisten tekemää taidetta ei vieläkään arvioida samoin kriteerein). Siksi on ollut helpompi antaa siipan ottaa teokset omiin nimiinsä. Valitettavasti hintana on ollut se, että mies on myös saanut kantaa niistä kunnian, katteetta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kiinnostavan teeman lisäksi draamaa kannattelevat mestarilliset näyttelijäsuoritukset. Jonathan Pryce on loistava kirjailijamiehenä, joka pitää aivan itsestäänselvänä sitä, että maapallo pyörii hänen akselinsa ympäri. Max Irons tekee luontevan roolin pariskunnan poikana, joka yrittää jatkaa isänsä jalanjäljissä kirjailijana. Christian Slater nähdään sivuosassa elämäkerturina, joka haluaisi kirjoittaa Castlemanista. Kaikki nämä taitavat näyttelijät jäävät kuitenkin Glenn Closen varjoon. Upeita tulkintoja aiemminkin tarjonnut Close tekee yhden uransa parhaimmista rooleista naisena, jonka suurin mestariteos on hänen oma miehensä.

The Wife ****

Sisältö jatkuu mainoksen alla