Monika Fagerholm on tänä vuonna Finlandia-ehdokkaana romaanillaan Kuka tappoi bambin. Kuvat: Sanoma-arkisto / Milla von Konow ja Teos
Monika Fagerholm on tänä vuonna Finlandia-ehdokkaana romaanillaan Kuka tappoi bambin. Kuvat: Sanoma-arkisto / Milla von Konow ja Teos

Finlandiaa tavoittelee kuusi romaania, joukossa Monika Fagerholmin Kuka tappoi Bambin (Teos), joka kertoo raa'asta joukkoraiskauksesta pikkukaupungissa.

Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat on julkaistu. Palkintoa tavoittelee kuusi teosta: 

  • Monika Fagerholm: Kuka tappoi bambin? (Teos)
  • JP Koskinen: Tulisiipi (Like)
  • Hanna-Riikka Kuisma: Kerrostalo (Like)
  • Mikko Rimminen: Jos se näyttää siltä (Teos)
  • Pajtim Statovci: Bolla (Otava)
  • Johanna Venho: Ensimmäinen nainen (Wsoy)

Kolmihenkinen esiraati valitsi Finlandia-ehdokkaat 150 teoksen joukosta. Voittajan valitsee Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila, ja se julkistetaan 27. marraskuuta. Palkinnon arvo on 30 000 euroa.

Me Naisten kriitikko Heini Savolainen arvioi Fagerholmin romaanin tuoreeltaan lokakuussa. Näin hän kirjoitti: 

”On vuosi 2016 ja kiinteistövälittäjä Gustav Grippeltä vedetään matto jalkojen alta. Vanha ystävä Cosmo lähestyy häntä ja kertoo haluavansa tehdä elokuvan vuosikymmen sitten tapahtuneesta joukkoraiskauksesta, johon Gustav on ollut osallisena.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Gustav joutuu palaamaan takaisin muistoihin, jotka hän luuli jo haudanneensa. Pienessä huvilakaupungissa tapahtunut raaka väkivallanteko järkytti aikanaan koko yhteisöä ja suisti monen ihmisen elämän pois raiteiltaan, mukaan lukien Gustavin.

Paremmista piireistä lähtöisin olevat ”nulikat”, kuten media neljää syytettyä poikaa kutsui, hioivat julkisuusstrategiaansa selvitäkseen mahdollisimman vähillä seurauksilla, pääsyytetyn Nathanin vanhemmat etunenässä. Mutta vaikka syyttömyyden voisikin ostaa, voiko unohdusta?

Monika Fagerholmin uutuusromaani Kuka tappoi bambin? (Teos) on rakennettu rankan aiheen ympärille, mutta se ei ole vain tarina julmasta teosta naista kohtaan. Se on romaani naisista: alistuvista, vahvoista, manipuloivista, rakkautta kaipaavista, fiksuista naisista.

Gustavinkin elämä pyörii naisten ympärillä. Häntä kannattelemassa on aina ollut joku, ja ilman naisia Gustav on vain varjo itsestään. Naiset sen sijaan uhkaavat luhistua itse keräämänsä painolastin alle.

Laura Jänisniemen suomentaman teoksen kieli hypnotisoi niin, että lukija vajoaa yhä syvemmälle tarinaan. Romaani on kuin hurrikaani, joka edetessään kerää voimaa ja vetää yhä lisää päähenkilöitä mukaansa. Sen keskiössä on pimeys, joka ei ole pelkkää pahuutta vaan myös välinpitämättömyyttä, paremmuudentunnetta ja vähättelyä.

Toisto tuo romaaniin kaleidoskooppimaisen tunnelman: samoista muistoista, lausahduksista ja tapahtumista muodostuu joka kerta hieman erilainen kuva. Fagerholmille ominaiset tehokeinot antavat kuvalle vielä lisää sävyjä.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla