Kuvat
Visa Knuuttila
Jokuhan voisi unelmoida vaikkapa parin kuukauden urasta metsästäjä-keräilijänä. Lauri Mattila (vas.) ja Juhani Haukka ottavat hakemuksia vastaan.
Jokuhan voisi unelmoida vaikkapa parin kuukauden urasta metsästäjä-keräilijänä. Lauri Mattila (vas.) ja Juhani Haukka ottavat hakemuksia vastaan.

Kukapa ei haluaisi äänittää hiljaisuutta tai olla roudari. Vai mitä sinä haluaisit tehdä kaksi kuukautta apurahalla? Taideprojektissa palkkaa voi saada omasta unelmatyöstä.

Jos saisit unelmoida itsellesi työn, millainen se olisi? Merkityksellinen? Leppoisa? Maailmaa parantava? Nyt on hyvä hetki haaveilla tositarkoituksella: Etsitkö töitä -taideprojektiin voi hakea mukaan vielä huhtikuun ajan. Jaossa on seitsemän itse unelmoitua, palkallista työpaikkaa, kahdeksi kuukaudeksi ensi syksynä.

Hakemuksia on tullut jo reilusti toistatuhatta, suuri osa työttömiltä, mutta paljon myös työelämässä olevilta ihmisiltä, jotka eivät varsinaisesti tee juuri sitä, mitä ehkä haluaisivat. Projektin taiteilija Juhani Haukka on käynyt tähän mennessä tulleita hakemuksia läpi.

− Näitä on todella innostavaa lukea. Toisissa hakemuksissa unelmoidaan aika tavallisista töistä: vaikka roudarin tai diakonin työstä. Osassa taas jostain erityislaatuisesta, esimerkiksi ”kävelemisestä ilman määränpäätä”. Hakijoiden joukossa on myös taiteilijoita, jotka eivät ole koskaan onnistuneet saamaan projekteilleen apurahaa, Haukka kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Taiteilijan elämä ei nimittäin ole stressistä vapaata unelmien toteuttamista sekään: apurahoja saa pieni vähemmistö, joka onnistuu vakuuttamaan lautakunnan upeasti viimeistellyllä hakemuksella. Juhanin työryhmä onnistui ”Etsitkö töitä” -projektin kanssa vakuuttamaan rahoittajat, ja siksi heidän jakamastaan työstä on tekijöille tiedossa ihan kunnollinen palkka: 2400 euroa kuussa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

−  Palkka maksetaan Koneen säätiön apurahana, joten se on verotonta. Se on taiteilijan palkaksi sieltä paremmasta päästä.

Mistä me unelmoimme

Meitä kiinnostaa tietenkin, että mitä ihmiset ovat hakemuksissaan unelmoineet tekevänsä. Haukan mukaan useimmissa hakemuksissa toistuvat samat toiveet: vapautuminen taloudellisesta paineesta, kiireestä ja turhuuden tunteesta. Ihmiset haluavat selvästi tehdä työtä, joka parantaisi maailmaa.

Erilaisia unelmaryhmiäkin erottuu:

−  yhteiskunnalliset ja yhteisölliset unelmat: halu olla keskustelija, kansanparantaja tai kauppa-auton kuljettaja syrjäkylillä.

−  taiteelliset pyrinnöt: kirjan kirjoittaminen, musiikin tekeminen, hiljaisuuden äänittäminen.

−  omaan itseen ja perheeseen liittyvät jutut: sukututkimuksen tekeminen, vanhojen tavaroiden läpikäyminen, suvun vanhoilla asuinpaikoilla käyminen, äidin kanssa oleminen.

−  luonto: puutarhan perustaminen, roskien kerääminen, mehiläisyhdyskunnan perustaminen tai vieraslajien kitkeminen pois Suomesta.

−  käsitöiden tekeminen täysipäiväisesti. Moni hakijoista jo toteuttaakin omaa unelmaansa tekemällä käsillään, mutta harva saa käsitöistä elantoa.

−  mediahommat: podcastin, vlogin tai blogin aloittaminen, uutisankkurin työ.

−  urheilu: golfammattilaiseksi ryhtyminen.

−  Jotain Ihan Muuta: hengailu, unohtuneiden teosten etsiminen tietokannoista, käveleminen ilman määränpäätä.

Mainioista ideoista toteutuu harmillisesti vain seitsemän. Juhani Haukka ja Lauri Mattila aikovat itse valita työpaikoista vain pari ja arpoa loput, jotta Etsitkö töitä ei osoittautuisi taas yhdeksi apurahaprosessiksi, jossa onnistuu hienoimmalla ja vakuuttavimmalla, lukijoita miellyttävällä hakemuksella.

−  Jonkinlaisen seulan läpi hakemusten täytyy tietysti mennä − käymme ne läpi etiikan ja lainsäädännön kulmasta, Haukka toteaa.

Haukan mukaan korona-poikkeustila osui taideprojektin kannalta hyvään kohtaan, kesken hakuajan. Ihmiset joutuvat muutenkin nyt pysähtymään ja miettimään elämäänsä ja työnsä tulevaisuutta.

Sitten odottelemaan

Entä mitä yleisö saa tästä taideprojektista? Luvassa on ainakin dokumenttielokuva ja näyttely, mutta taiteilijoilla on isompiakin vaikutuksia mielessä:

−  Toivottavasti unelmat alkavat toteuttaa jotain muutosta tässä yhteiskunnassa. Se on hyvä alku, kun ihminen alkaa miettiä, miten asioiden pitäisi olla. Täytyykö kaiken olla alisteista taloudelliselle hyödylle? Mikä on tärkeää? Unelmien sanominen ääneen on alku sille, että ne alkavat toteutua.     

Tämähän kuulostaa aivan siltä Me Naisten juttusarjastakin tutulta unelmakartta-metodilta, jossa leikataan kuvia lehdestä, liimataan ne pahville ja odotellaan, että ne käyvät toteen.

−  Kyllä. Tai kvanttifysiikalta: siinäkin havainnoiminen alkaa muovata todellisuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla