Kirjailija Juliet Ashtonilla (Lily James) riittää sutinaa. Kuva: Studiocanal S.A.S.
Kirjailija Juliet Ashtonilla (Lily James) riittää sutinaa. Kuva: Studiocanal S.A.S.

Hämmentävästi ja pitkästi nimetty elokuva Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville kertoo enemmän kirjoista kuin ruuasta.

Eletään vuotta 1946. Lontoolaiskirjailija Juliet Ashton (Lily James, mm. Downton Abbey) saa kirjeen Guernseyn saarelta. Lähettäjä kertoo kuuluvansa Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville -nimiseen kirjapiiriin. Juliet kiinnostuu piiristä niin paljon, että kutsuttaa itsensä vierailulle sen kokoontumiseen. Hän saa huomata, että saarella kärsitään yhä saksalaismiehityksen aiheuttamista traumoista.

Mary Ann Shafferin ja Annie Barrowsin vuonna 2008 ilmestynyt historiallinen romaani Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville oli hitti. Elokuvaa saatiin odottaa kymmenen vuotta. Filmatisoinnin on ohjannut englantilainen Mike Newell, joka muistetaan parhaiten romanttisesta komediastaan Neljät häät ja yhdet hautajaiset.

Newellin tulkinnassa korostuu romantiikka. Julietin sulhanen Mark Reynolds (Glen Powell), hurmaava ja rikas jenkki, saa haastajan kirjapiiriin kuuluvasta sikafarmarista Dawsey Adamsista (Michiel Huisman, Game Of Thrones). Dawseyn hahmo on poikkeuksellinen romanttinen sankari: ottolapsen yh-isä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Teemana on Guernseyn saaren järkyttävä sotahistoria. Takaumissa palataan sota-aikaan, mutta sodan kauheuksia ei juuri näytetä. Hyvin samanlaisia tragedioita tapahtui Suomessakin. Näistä kohtaloista on uskallettu alkaa puhua vasta viime vuosina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Dawseyn hahmo on poikkeuksellinen romanttinen sankari.

Elokuvan nimi hämää. Ruualla ei ole leffassa kovin kummoista roolia. Kirjoilla sen sijaan on. Elokuva ylistää kirjallisuuden voimaa. Jane Austenin, Virginia Woolfin sekä Brontën sisarusten kirjojen kaltaiset klassikot kantavat jopa sotavuosien yli. Ja kyllä: Guernseyn kirjapiirissä tunnutaan lukevan enimmäkseen nimenomaan naisten kirjoittamia kirjoja.

Charlotte Walterin puvustus on häikäisevä. Asukokonaisuudet on mietitty jokaista hanskaparia ja rintarossia myöten.

Myös elokuvan maisemat ovat häikäisevän kauniita. Leffaa ei tosin ole kuvattu Guernseyssä, vaan Devonissa ja Cornwallissa.

Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville *** ½

Sisältö jatkuu mainoksen alla