Komedia Blinded By The Light on saanut inspiraationsa Bruce Springsteenin biiseistä

Valkokankailla on nähty viime vuosina paljon sarjakuviin, romaaneihin, kirjoihin ja näytelmiin perustuvia elokuvia. Niiden lisäksi suosiota ovat nauttineet uudelleenfilmatisoinnit – milloin mikäkin hittileffa on pitänyt filmatisoida uudelleen.

Nyt ovat vuorossa laulut. Marraskuun 8. päivä saa ensi-iltansa kaksi elokuvaa, jotka perustuvat tunnetun laulajan biiseihin – niin säveliin kuin sanoituksiinkin. Toinen on Blinded by the Light, joka hyödyntää Bruce ”Pomo” Springsteenin kappaleita, toinen taas Last Christmas, joka pohjaa George Michaelin tuotantoon.

Ihmetellä täytyy, eikö elokuvantekijöille muka ole enää tarjolla niin hyviä alkuperäiskäsikirjoituksia, että niihin kannattaisi tarttua.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tuttu tarina toki houkuttelee katsojia, mutta varman päälle pelaaminen alkaa jo kyllästyttää. Uudessa on aina oma viehätyksensä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Eikö elokuvantekijöille ole enää tarjolla hyviä alkuperäiskäsikirjoituksia?”

Gurinder Chadhan komedia Blinded by the Light perustuu brittitoimittaja Sarfraz Manzoorin (s. 1971) omaelämäkertaan.

Eletään vuotta 1987. Margaret Thatcher on vallassa ja rasismi kukoistaa. Manzoorin teini-ikäinen alter ego Javed Khan (Viveik Kalra) on muuttanut perheensä kanssa Pakistanista Britanniaan kolmevuotiaana. Ankara isä (Kulvinder Ghir) yrittää kasvattaa lastaan isänmaansa perinteitä ja islaminuskoa noudattaen. Länsimaalaisten nuorten huvitukset on kielletty. Javed löytää Bruce Springteenistä tunteidensa tulkin.

Elokuva tekee selväksi, kuinka hyvin Springsteen onnistui sanoittamaan paitsi amerikkalaisten nuorten myös rasismista kärsineen brittimaahanmuuttajan tuntoja.

Ajankuvana elokuva on tarkka, mutta koska kyseessä on hyväntuulinen komedia, 1980-luvun puolivälissä Britanniassa vallinnutta toivottomuuden mielialaa ei kuvata yhtä lohduttomasti kuin työväenluokan draamoissa on tapana.

Leffa on fanielokuva niin hyvässä kuin pahassa. Pomoa hehkutetaan varauksetta. Laulajan ihailijoita se ei tietenkään häiritse. Elokuvassa häntä ei kuitenkaan nähdä, ainoastaan lopputekstien aikana valokuvissa. Sountrackilla soivat mestarin hitit.

Blinded By The Light ***

Ensi-ilta 8.11.

Sisältö jatkuu mainoksen alla