Me Naiset
|
Niko Ikonen
Rosa Salazar on ihastuttavan riemastuttava Alitana. Kuva: Twentieth Century Fox FIlm Corp
Rosa Salazar on ihastuttavan riemastuttava Alitana. Kuva: Twentieth Century Fox FIlm Corp

Enkelinkasvoinen Alita pistää palkkamurhaajat pakettiin jumalaisen komeassa scifi-rymistelyssä Alita: Battle Angel.

Iloinen asia heti alkuun: Alitan kaltaista herkkää, vauhdikasta ja voimakasta nuorta sankaritarta emme olekaan vielä valkokankailla nähneet. Surullisempi asia kuitenkin heti perään: Robert Rodriguezin ohjaama tarina on lattean kliseinen.

Alita: Battle Angel sijoittuu vuoteen 2563, 300 vuotta jättimäisen sodan jälkeen. Iron Cityn kaupunki on lähinnä kaatopaikka, jossa ihmiset elävät kuten kykenevät. Asukkaat asentavat itseensä erilaisia kyberneettisiä lisäosia ja haaveilevat elosta taivaalla leijuvassa Zalemin kaupungissa, jossa etuoikeutetut rikkaat ja komeat majailevat.

Kyberneetikko Ido (Christoph Waltz) löytää Zalemista dumpattujen jätteiden seasta tuhoutuneen androidin (Rosa Salazar), jonka kunnostaa ja herättää henkiin. Alitaksi nimetty tyttö ei kuitenkaan muista, kuka hän on. Uusi kaveri Hugo (Keean Johnson) haluaa auttaa androidityttöä löytämään itsensä, eikä aikaakaan, kun kaksikon välille puhkeaa teiniromanssi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hiljalleen Alitan syntyperä selviää. Myös Zalemin pomo kiinnostuu nuoresta tytöstä – ja siitä se sotku sitten syntyykin.

Salazar on ihastuttavan riemastuttava Alitana. Aluksi hän on lapsentahtoinen ja hyväuskoinen teini, josta hiljalleen kasvaa robotteja pilkkova ja rumia palkkamurhaajaäijiä pieksevä taistelijatar. Alitasta tulee myös Iron Cityn lemppariurheilulajin moottoripallon pelaaja, jossa tietenkin myös loistaa: ”Hänellä on enkelin kasvot ja soturin keho.”

Harmi vain, kun kaksituntinen ei oikein riitä näin jättimäisen tarinan kertomiseen. Kokemus jää pintapuoliseksi, ja kaikki tapahtuu ryminän ja näyttävyyden ehdoilla. Toisaalta siinä Alitan pelastus samalla on: se on komeimman näköisiä scifi-rymistelyitä, joita on pitkään aikaan tehty. Erityisesti moottoripallokohtaukset ovat henkeäsalpaavia. Muutenkin taistelukohtaukset on tehty mestarillisesti. K12-ikäraja kuitenkin ihmetyttää, sillä elokuvassa on myös todella raakoja ja rujoja tappoja.

Alita voisi olla kulttitapaus, mikäli Rodriguez kertoisi tarinansa rauhallisemmin ja ilmavammin, eikä sortuisi tuttuihin maneereihin ja tekisi elokuvastaan jälleen kerran näin lapsellista. Leffa pystyy kyllä viihdyttämään toiminnallisen scifin ystäviä, mutta siitä puuttuu kokonaan se kiehtova syvällisyys, joka Yukito Kishiron Gunnm-nimisestä alkuperäissarjakuvasta löytyy.

Alita: Battle Angel ***½

Sisältö jatkuu mainoksen alla