Kauhuelokuvan jatko-osa Doctor Sleep mässäilee Hohdon haaskalla.

Stanley Kubrickin kauhuelokuva Hohto vuodelta 1980 on lajityyppinsä kulmakivi. Elokuva perustuu Stephen Kingin samannimiseen romaaniin, joka ilmestyi kolme vuotta ennen leffaa. 

Vuonna 2013 King kirjoitti teokselleen jatko-osan. Doctor Sleep nähdään nyt valkokankailla Mike Flanaganin filmatisoimana. Ohjaaja tunnetaan erityisesti Netflixille ohjaamastaan kauhusarjasta The Haunting Of The Hill House

Doctor Sleep alkaa siitä, mihin Hohto loppui. Danny Torrance ja hänen äitinsä Wendy ovat päässeet pakenemaan Dannyn isää Jack Torrancea ja muuttaneet Floridaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Dannyn lapsuus kuitataan muutamalla kohtauksella. Sitten siirrytään ajassa vuosikymmeniä eteenpäin. Danny (Ewan McGregor) osaa yhä aikuisenakin ”hohtaa”, eli hänellä on erilaisia yliluonnollisia lahjoja. Dannyn on kohdattava menneisyytensä ja hyödynnettävä jälleen kykyjään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Etenkin visuaalisuus jättää toivomisen varaa

Doctor Sleep kärsii kahdesta suuresta ongelmasta, jotka olisi saatu ratkaistua yhdellä iskulla.

Elokuvassa nähdään useita Hohdon klassisia kohtauksia filmatisoituna uudelleen uusien näyttelijöiden kanssa. Esimerkiksi ikoniset kohtaukset, joissa pikku-Danny ajelee polkuautollaan Overlook-hotellin käytävällä, on kuvattu uudelleen. Nämä kohtaukset eivät yhdistä elokuvia toisiinsa, vaan päinvastoin rikkovat illuusion siitä, että Doctor Sleep jatkaisi Hohdon tarinaa.

Ohjaaja Mike Flanagan ei ole joko halunnut käyttää alkuperäisiä pätkiä Hohdosta tai ei ole saanut siihen lupaa. Oli syy kumpi tahansa, nämä kohtaukset olisi pitänyt ilman muuta jättää pois.

”Elokuva on aivan ylipitkä.”

Elokuvan hartaimpien fanien luulisi pitävän näyttelijöiden vaihtamista suorastaan rienauksena. Samalla olisi saatu ratkaistua elokuvan toinen ongelma: se on 152 minuuttisena aivan ylipitkä. Elokuvaa tosin venyttää myös se, että se koostuu useista juonilangoista, joita kehitellään tuskastuttavan hitaasti, ennen kuin ne punotaan yhteen. Siinä vaiheessa katsoja on jo menettänyt mielenkiintonsa koko kuvioon.

Kaikista eniten elokuvassa mättää kuitenkin sen visuaalinen ilme.

Hohdon kuvaajan John Alcottin visio hakee vertaistaan. Doctor Sleepin kuvaaja Michael Fimognari sen sijaan tyytyy vain apinoimaan Alcottia. Jälki on haparoivaa. Mitään omaa hän ei onnistu luomaan.

Doctor Sleep **

Ensi-ilta 1.11.

Vierailija

Olipa ylimieliseen tyyliin kirjoitettu arvostelu. Luuleeko toimittaja oikeasti, että ohjaaja saapuu tänne lukemaan hänen palautettaan siitä, miten elokuva olisi kannattanut tehdä? Meille lukijoille olisi riittänyt tieto siitä, että elokuva on huono, mutta ei tällaiseen tyyliin, jossa joku nobody on läksyttämässä Hollywoodin tekijöitä kuin joku lapsiesimies, miten leffa olisi pitänyt tehdä hänen mieleisekseen. Todella huonoa journalismia.

LukekaaKirja

Uusikaan elokuva ei sitten taida seurata Kingin romaania sen paremmin kuin Kubrickin elokuvakaan. Kannattaa lukea kirja, se on todella hyvä ja siinä on jokin tolkkukin toisin kuin Kubrickin elokuvassa joka on ihan päätön eikä kunnioita kirjaa lainkaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla