Nuori J.R.R. Tolkien (Nicholas Hoult) puhuu elokuvassa suomea, mutta repliikki kuulostaa vain päissään olevan ihmisen mongerrukselta. Kuva: David Appleby
Nuori J.R.R. Tolkien (Nicholas Hoult) puhuu elokuvassa suomea, mutta repliikki kuulostaa vain päissään olevan ihmisen mongerrukselta. Kuva: David Appleby

Ensi-iltansa saava kirjailijaelämäkerta Tolkien on päältä kaunis, mutta silkkoa sisältä.

Dome Karukosken odotettu suurmieselämäkerta brittiläisestä fantasiakirjailija J.R.R. Tolkienista saa viimein ensi-iltansa.

Tolkien on Karukosken Hollywood-debyytti. Elokuvan keskiössä on neljä teemaa kirjailijan elämässä: ystävyys, rakkaus, ura ja sotasankaruus. Leffa lähtee liikkeelle Tolkienin (Nicholas Hoult) varhaisteini-iästä ja päättyy hetkeen, jolloin kirjailija kirjoittaa Hobitti eli sinne ja takaisin -läpimurtoteoksensa ensimmäisen virkkeen.

Karukosken elokuva on visuaalisesti kunnianhimoinen. Lasse Frank Johannessen kuvaa kauniisti. Colleen Kelsallin lumoava puvustus luo tarkkaa ajankuvaa. Valitettavasti muuten on menty siitä, missä aita on matalin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Käsikirjoitus on niin tylsä, että katsoja voisi elokuvan nähtyään luulla, ettei Tolkienin elämässä ollut mitään kertomisen arvoista. Tarina on niin mitäänsanomaton, että se voisi yhtä hyvin kertoa kenestä tahansa muusta ensimmäisen maailmansodan brittiveteraanista. Kliseinen dialogi lisää samaa vaikutelmaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Elokuvan tärkein teema on ystävyys. Tolkien ystävystyi yksityiskoulussa kolmen koulukaverinsa kanssa ja he muodostivat ikuisen veljeyden nimiin vannoneen salaseuran Tea Club and Barrovian Society. Nimensä seura sai Barrows-tavaratalosta, jossa poikien oli tapana seurustella teetä siemaillen. Ystävyys jatkui läpi heidän yliopistovuosiensa aina ensimmäiseen maailmansotaan asti.

Suomessa on jo ehditty huolestua, näkyykö elokuvassa Tolkienin rakkaus suomen kieleen ja kansalliseepokseemme Kalevalaan.

Karukoski on kertonut joutuneensa poistamaan elokuvasta yhden Suomea ja Kalevalaa käsittelevän repliikin. Jäljellä on silti useampi viittaus maahamme. Yhdessä kohtauksessa humalainen Tolkien huutelee Kalevalan henkilöiden nimiä. Johtuneeko siitä, että Hoult näyttelee kohtauksessa kännistä, vai siitä, ettei näyttelijä osaa ääntää kieltämme, repliikki saattaa kuulostaa vain päissään olevan ihmisen mongerrukselta. 

Tolkien

ENSI-ILTA 3.5. ** 1/2

Vierailija

Olen vähän surullinen puolestasi Kaukonen. Tolkien on nimittäin oikeasti kaunis, syvällinen, koskettava, moniulotteinen ja alleviivaamaton elokuva kirjailijasta, joka on muuttanut maailmaa. Oli sykähdyttävää nähdä ohjaaja Dome Karukosken nimi upean elokuvan lopputeksteissä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla