Clint Eastwoodin uusin draama Richard Jewell perustuu kiehtoviin tositapahtumiin, joista se esittää myös sokeeraavan väitteen.

Atlantan vuoden 1996 kesäolympialaisiin tehtiin pommi-isku, jossa kuoli yksi ja haavoittui 111 ihmistä. Vartija Richard Jewell löysi pommin, mutta sitä ei ehditty purkaa ennen kuin se räjähti.

Jewelliä juhlittiin aluksi sankarina, sillä hän onnistui aloittamaan alueen evakuoinnin ennen pommin laukeamista ja pelasti sillä tavalla satojen ihmisten hengen.

Jo muutamaa päivää myöhemmin FBI alkoi epäillä, että pommi-iskun olisikin tehnyt Jewell itse, sillä yksinäisenä ja syrjäytyneenä hän sopi FBI:n laatimaan profiiliin. Tutkinta jatkui kuukausia, kunnes Jewell viimein jätettiin rauhaan. Iskun tekijä Eric Rudolph saatiin kiinni vasta kuusi vuotta myöhemmin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Clint Eastwoodin draama Richard Jewell kertoo kiehtovista tositapahtumista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ei aikaakaan, kun Jewellin ympärillä pyöri mediasirkus. Media tuomitsi hänet syylliseksi ennen kuin FBI ehti edes syyttää häntä mistään. Pääpiruksi Eastwood leimaa Atlanta Journal-Constitution -lehden toimittajan Kathy Scruggsin. Elokuvan mukaan Scruggs sai kuulla FBI:n agentilta, joka oli hänen vanha lähteensä, että Jewelliä epäiltiin iskusta. Atlanta Journal-Constitution julkisti epäilyn.

Amerikkalaiskriitikot ovat syyttäneet elokuvaa slutshamingista.

Leffan sokeeraavin väite on kuitenkin, että Scruggs olisi harrastanut agentin kanssa seksiä vastapalvelukseksi salaisten tietojen vuotamisesta. Lehden päätoimittaja Kevin Riley on kiistänyt väitteen. Scruggs itse ei voi puolustautua, sillä hän kuoli vuonna 2001. Ei ihme, että amerikkalaiskriitikot ovat syyttäneet elokuvaa slutshamingista.

Elokuvan pääosassa hieman Forrest Gumpia muistuttavan Jewellinä nähdään Paul Walter Hauser, jonka briljanttia näyttelijäntyötä ei voi kuin ihailla.

Kathy Scruggsia näyttelee Olivia Wilde, joka liihottelee kohtauksesta kohtaukseen suttuisessa meikissä, minihameessa ja paidan napit melkein napaan asti napittamatta rivouksia ladellen. Hahmo on täysin epäuskottava karikatyyri. Naistoimittajia, jotka harrastavat seksiä lähteidensä kanssa, on nähty leffoissa niin paljon, että voi puhua jo troopista eli uudelleen ja uudelleen toistuvasta hahmosta. Niljakkaana FBI:n agenttina vakuuttaa Jon Hamm.

Richard Jewell **

Ensi-ilta 21.2.

Asialinjalla

Kriitikko esittää asiansa pelkästään yhdestä näkökulmasta ja vain pariin yksityiskohtaan tukeutuen. 

Elokuva on kokonaisuutena todella hyvä muutamaa pikku notkahdusta lukuun ottamatta.

Ulkoelokuvallisten seikkojen korostaminen elokuva-arvostelussa on suorastaan epäammattimaista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla