Lumoavan kauniisti kuvattu Taistelulähetit – 1917 muistuttaa sodan mielettömyydestä.

Eletään vuotta 1917. Kaksi nuorta brittisotilasta Schofield (George MacKay) ja Blake (Dean-Charles Chapman) palvelee ensimmäisessä maailmansodassa asemapaikkanaan Pohjois-Ranska.

He saavat tehtäväkseen ylittää vihollislinjan ja viedä viestin, että saksalaisia vastaan suunniteltu isku on peruttava tai muuten 1 600 brittisotilasta on vaarassa kuolla – yhtenä heistä Blaken veli Joseph (Richard Madden).

Sam Mendesin sotaelokuva Taistelulähetit – 1917 perustuu osittain ohjaajan isoisän Alfred Mendesin ensimmäisessä maailmansodassa kuulemaan tositarinaan. Elokuva tuo vääjäämättä mieleen kaksi sotaelokuvan modernia klassikkoa, toinen tarinansa, toinen visuaalisen ilmeensä puolesta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Elokuvan tarinallinen esikuva on Steven Spielbergin Pelastakaa sotamies Ryan vuodelta 1998. Siinä sissipataljoonan komppanian sotilaat saavat tehtäväkseen pelastaa sotamies Ryanin ennen kuin hän ehtii kolmen veljensä tavoin kuolla sodan taisteluissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myös Taisteluläheteissä päähenkilöt vaeltavat vaarojen halki ja taistelevat aikaa vastaan löytääkseen etsimänsä.

Elokuvan visuaalinen esikuva on Terrence Malickin lumoavan kauniisti kuvattu Veteen piirretty viiva vuodelta 1998.

Kaunis kuvaus on ristiriidassa sodan raadollisuuden ja mielettömyyden kanssa.

Kuvaaja Roger Deakinsin kameranjälki hivelee silmää. Deakins näkee kauneutta sielläkin, missä sitä ei uskoisi löytyvän: juoksuhaudoissa, taistelutantereella ja sodan autioittamissa kylissä. Kaunis kuvaus on ristiriidassa sodan raadollisuuden ja mielettömyyden kanssa ja korostaa niitä.

Vielä suuremman vaikutuksen katsojaan tekee se, että Deakins onnistuu mahdottomassa: elokuva vaikuttaa yhdellä otolla kuvatulta. Vaikutelma on saatu aikaan niin, että Deakins on kuvannut mahdollisin pitkiä ottoja, jotka leikkaaja Lee Smith on yhdistänyt taitavasti.

Ohjaaja on saanut luotua elokuvaan niin vahvan jännitteen, että katsoja on varpaillaan aivan elokuvan ensihetkistä aina viimeiseen kohtaukseen asti. Elokuvaa katsoo kuin piinaavaa jännäriä. 

Leffasta ei voi kirjoittaa kiittämättä Thomas Newmanin säveltämää musiikkia. Se luo tunnelmaa eikä sorru patetiaan edes sellaisissa kohtauksissa, joissa katsojan on turvauduttava nenäliinapakettiin. 

Elokuvan sivuosissa nähdään Benedict Cumberbatch ja Colin Firth.

Taistelulähetit – 1917 **** 1/2

Ensi-ilta 24.1.

Sisältö jatkuu mainoksen alla