Ensi-iltadraama Mr. Jones kertoo walesilaisesta toimittajasta Gareth Jonesista, joka romutti Neuvostoliiton kulissit 1930-luvulla.

Walesilainen toimittaja Gareth Jones (1905–1935) halusi selvittää, oliko Neuvostoliitto todella sellainen työläisten paratiisi kuin Stalin antoi ymmärtää.

Jones oli valmis panemaan oman henkensä pantiksi tietääkseen totuuden. Hän matkusti maaliskuussa vuonna 1933 Neuvostoliittoon ja onnistui harhauttamaan viranomaisia niin, että pääsi Ukrainaan, jonne länsimaalaisilla toimittajilla ei ollut mitään asiaa.

Ukrainassa Jonesille paljastui karmea totuus: holodomor eli Neuvostoliiton aiheuttama nälänhätä, jossa sanotaan kuolleen jopa 14 miljoonaa ukrainalaista. Moskova oli Stalinille kulissi, jota kelpasi esitellä länsimaalaisille vieraille. Pöydät notkuivat ruokaa ja samppanja virtasi. Jotta kulissi olisi saatu pidettyä pystyssä, Stalinin kulta eli ukrainalainen vilja kuljetettiin Moskovaan, eikä ukrainalaisille itselleen jäänyt viljasadoista syötävää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Puolalaisen Agnieszka Hollandin draama Mr. Jones kertoo järkyttävistä tositapahtumista koskettavasti. Elokuvaa ei voi suositella kaikista herkimmille katsojille, sillä se sisältää muun muassa kannibalismia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Leffan sivujuoni kuvaa mustaa lukua journalismin historiassa. The New York Times -lehden Moskovan-toimituksen päällikkö Walter Duranty oli palkittu vuonna 1932 Pulitzer-palkinnolla Neuvostoliittoa käsittelevistä reportaaseistaan. Niissä hän kiisti holodomorin, vaikka tiesi siitä. Duranty myös käytti asemaansa väärin ja järjesti Moskovassa dekadentteja juhlia, joissa vieraille tarjottiin huumeita ja prostituoituja. Durantyn yltäkylläiset juhlat olivat irvokkaassa ristiriidassa Ukrainan nälänhädän kanssa, aivan kuin toinen todellisuus. 

Mitä Jonesin paljastuksista sitten seurasi? Aluksi ei mitään, sillä länsimailla oli vielä niin hyvät suhteet Neuvostoliittoon, ettei Jonesia haluttu uskoa. Katsoja tulee väkisinkin miettineeksi, millaisilta ihmisoikeusloukkauksilta olemme valmiita ummistamaan silmämme tänä päivänä.

Elokuvan pääosassa Gareth Jonesina nähdään James Norton, joka vilahtaa myös Pikku naisia -elokuvan uudessa versiossa Meg Marchin mielitiettynä. Walter Durantya näyttelee Peter Sarsgaard, joka on totuttu näkemään vastaavien limanuljaskojen rooleissa.

Mr. Jones *** 1/2

Ensi-ilta 13.3.

Sisältö jatkuu mainoksen alla