Koomikko-näyttelijä Amy Schumer esittää I Feel Pretty -elokuvassa naista, joka pitää itseään todella upeana. Kuva: Finnkino
Koomikko-näyttelijä Amy Schumer esittää I Feel Pretty -elokuvassa naista, joka pitää itseään todella upeana. Kuva: Finnkino

I Feel Pretty -elokuvassa pohditaan, millaista olisi, jos kaikki ulkonäköpaineet katoaisivat.

Miltä tuntuisi, jos sinulla olisi niin rautainen itsetunto, että pitäisit itseäsi maailman kauneimpana ja seksikkäimpänä naisena? Sen saa tietää suuren kosmetiikkayrityksen Lily LeClairen verkkokaupasta vastaava ikisinkku Renee Barrett (Amy Schumer).

Renee putoaa sisäpyöräilytunnilla pyörän selästä ja kolauttaa päänsä lattiaan. Tällin seurauksena Reneen itsetunto kohoaa pilviin ja kaikki ulkonäkökompleksit haihtuvat ilmaan. Tavallisen naisen näköinen Renee luulee muuttuneensa ulkoisesti, vaikka oikeasti hän näyttää yhä omalta itseltään. Itsetuntobuusti saa hänet käyttäytymään eri tavalla.

Abby Kohnin ja Marc Silversteinin esikoisenaan ohjaaman romanttisen komedian I Feel Pretty alkuasetelma on herkullinen. Kukapa ei olisi joskus toivonut näyttävänsä paremmalta? Toive ei ole niin turhamainen kuin miltä se kuulostaa. Yhdysvaltalainen kirjailija Nancy Friday esitteli jo vuonna 1999 ilmestyneessä kirjassaan Kauneus ja valta tutkimuksen, jonka mukaan hyvännäköisiä ihmisiä kohdellaan paremmin – jo vauvasta lähtien.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Seksiä valot päällä

Elokuvaa voi kritisoida siitä, että siinä naisen itsetunnon mitta on miehen hyväksyntä. Renee esimerkiksi ilahtuu, kun hän luulee rakennustyömaalla työskentelevien miesten vihellelleen hänen peräänsä. Joku muu pitäisi sitä seksuaalisena häirintänä. Renee myös osallistuu bikinimallikisaan. Kohtaus on kuitenkin toteutettu hyvin: vaikka muut kilpailijat keekoilevat bikineissä, Reneellä on yllään sortsit ja t-paita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tällin seurauksena Reneen itsetunto kohoaa pilviin.

Kuten arvata saattaa, leffassa estoton ja vapautunut nainen vetoaa miehiin enemmän kuin epävarma ja kompleksinen. Kun itsetunto on kunnossa, uskaltaa harrastaa seksiäkin valot päällä.

Komedia muistuttaa, että naisten itsetunto-ongelmilla tehdään miljoonabisnestä. Onnekkaita ovat he, jotka hykertelevät peilin edessä tyytyväisinä. Ei ole sattumaa, että Renee työskentelee nimenomaan meikkifirmassa.

Elokuvassa vilahtaa tuttuja muotimaailman kasvoja, kuten huippumalli Naomi Campbell. 1970-luvun naistenlehtien kansikuvista tuttu Lauren Hutton tekee itseironisen roolityön Lily LeClairen perustajana.

Näyttelijä Michelle Williams nähdään yhdessä uransa parhaista rooleista firmaa johtavana lapsinaisena, jota kukaan ei ota vakavasti, koska hän kuulostaa aivan Marilyn Monroelta.

I Feel Pretty *** ½

Sisältö jatkuu mainoksen alla