Hella Joofin ohjaamassa romanttisessa komediassa tartutaan rohkeasti tabuihin.

70-vuotias Helle (Birthe Neumann) on odottanut kuin kuuta nousevaa, että hänen työnarkomaanimiehensä Peter (Kurt Ravn) pääsee eläkkeelle. Helle haluaisi käyttää eläkepäivät matkusteluun, mutta Peter onkin järjestänyt hänelle varsinaisen yllätyksen. Siippa on käyttänyt heidän yhteiset säästönsä ostamalla viinitilan. Kaiken huipuksi mies haluaa keskittyä viiniviljelyyn yksin ja ottaa avioeron.

Hella Joofin tanskalaista romanttista komediaa Happy Ending mainostetaan sloganilla ”70 on uusi 70”. Mainoslause kuvaa hyvin elokuvaa.

Kun Helle voimaantuu avioeron aiheuttamasta masennuksesta, hän ottaa elämästä ilon irti niin kuin vain kypsä nainen voi. 70:n ei tarvitse olla uusi 20, 30 tai edes 50, sillä Helle nauttii elämästään juuri sen ikäisenä kuin on.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Happy Ending eroaa muista harmaiden panttereiden irtiottoa kuvaavista elokuvista edukseen siinä, että se uskaltaa kuvata ikääntyneiden seksielämää – ja vieläpä estottomasti. Senioreiden petipuuhat ovat nimittäin sellainen tabu, ettei niitä yleensä uskalleta näyttää. Happy Ending lisää kierroksia vielä sen verran, että Helle ei tyydy pelkkään heteroseksiin, vaan kokeilee myös lesboseksiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Elokuva ottaa puheeksi myös naisen aseman avioliitossa. Peter on sitä mieltä, ettei hänen tarvinnut kysyä Hellen mielipidettä saati pyytää tältä lupaa viinitilan ostoon, olihan hän itse ansainnut pariskunnan säästöt. Palkkapussia vastaan Peter on olettanut Hellen hoitavan avioliitossa kaiken muun: lapset, kodin ja kaikki käytännön asiat.

Leffa repii huumoria Peterin ikäkriisistä. Ikämies taantuu – ei edes oman tyttärensä – vaan teini-ikäisen lapsenlapsensa ikäiseksi. Hän valehtelee ikänsä nettideittipalvelussa ja metsästää huomattavasti ikäistään nuorempia naisia. Ja kun vaimolla onkin yhtäkkiä enemmän vientiä kuin miehellä itsellään, miehinen itsetunto murenee palasiksi. Kliseitä, mutta ohjaaja saa ne toimimaan.

Happy Ending

ENSI-ILTA 10.5. *** 1/2

Sisältö jatkuu mainoksen alla